06. listopad 2021.

Ako je za vjerovati Edwardu Snowdenu, nakon kineske zabrane bitcoin je dodatno ojačao

Bitcoin zabrana

   

Edward Snowden, bivši zaposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost koji je 2013. objavio visoko povjerljive obavještajne podatke, vjeruje da je kineska zabrana kriptovaluta samo ojačala bitcoin.

- Ovo je prvi put nakon nekog vremena da kupujem bitcoin. Taj pad bio je previše paničan s premalo razloga - tweetao je Snowden još u ožujku 2020. godine.

Prije tri dana citirao je taj tweet i napisao "Bitcoin je porastao za 10 puta, unatoč koordiniranoj globalnoj kampanji vlada kako bi javno potkopale.“

- Kina ga je čak zabranila, ali je samo ojačala bitcoin - dodao je Snowden.

Ovo nije prvi put da Snowden govori o bitcoinu. Ranije ove godine, najpoznatiji zviždač požalio se zbog percipiranog nedostatka privatnosti kriptovalute.

Tijekom ovogodišnjeg Ethereal Summita, Snowden je rekao da bitcoin mora postati 'privatan dizajnom' kako bi se suprotstavio naporima protiv 'kriptovaluta privatnosti' poput monera. 

- Bitcoin zaista sveobuhvatno propada pod kutom privatnosti. Sada, 2021. godine, svi znaju da postoji problem kada govorimo o digitalnom nadzoru - rekao je Snowden žestokoj zagovornici digitalne privatnosti Marti Belcher.

Rješenje, prema Snowdenu, jest da se bitcoin ponovno okrene privatnosti, ali nije nužno optimističan.

- Zaista je frustrirajuće za mnoge ljude u ovom prostoru da je temeljni razvojni tim za bitcoin prioritet, jer što duže čekaju, to će biti postavljeno više prepreka kako bi se to spriječilo - dodao je.

Kina je zabranila trgovanje kriptovalutama još 2017. godine. Ranije ove godine vlada je uvela posebnu zabranu kripto rudarstva s jednim okom na kineske klimatske obveze.

Od tada se kineska zabrana u nekoliko navrata ponovno uvukla u javnost. Kinesko nacionalno udruženje za financiranje kamata, Kinesko udruženje banaka i Kinesko udruženje za plaćanja i poravnanje u svibnju zajednički su ponovili svoju potporu stajališta vlade.

- Nedavno su cijene kriptovaluta skočile i pale, a spekulativno trgovanje kriptovalutama se oporavilo, ozbiljno kršeći sigurnost imovine ljudi i ometajući normalnog gospodarskog i financijskog poretka - poručili su.

Komunistička partija Kine prošlog mjeseca objavila je obavijest u kojoj detaljno opisuje njihovu poziciju protiv kriptovaluta.

- Nedavno su porasle aktivnosti trgovanja virtualnom valutom, narušavajući gospodarski i financijski poredak, uzgajajući nezakonite i kriminalne aktivnosti kao što su kockanje, nezakonito prikupljanje sredstava, prijevare, piramidalne sheme i pranje novca - priopćila je kineska vlada.

Kineski potezi snažno su pogodili bitcoin, a cijena vodeće kriptovalute pala je za gotovo 5 posto na 41.000 dolara u roku od sat vremena od izbijanja vijesti.

Od tada se bitcoin oporavio i prebacio 50.000 dolara.