Svijet
StoryEditor

Američko ministarstvo financija objavilo dugo očekivano izvješće o riziku stablecoina

02. Studeni 2021.
Stablecoin, crypto

Jučer je Bidenova radna skupina za financijska tržišta (PWG) objavila svoje dugo očekivano izvješće o rizicima koje stablecoini predstavljaju za financijski sustav. 

- Stablecoini izazivaju značajnu zabrinutost iz perspektive zaštite investitora i integriteta tržišta - stoji u izvješću.

Konkretno, te zabrinutosti uključuju prijetnje pokrića u rezervama i netransparentnost oko pričuvnih sredstava. To je postala kritična rasprava unutar kripto krugova, pogotovo zato što se opskrba/ponuda stablecoinima povećala za 500 posto u protekloj godini, a posebno tethera (USDT) koji bilježi najveći volumen trgovanja od bilo kojeg tokena. 

Smjernice PWG-a jasno pozivaju Kongres da objavi nove zakone koji bi ograničili tko može izdavati stablecoine.

- Kako bi se riješili rizici za korisnike stablecoina, zakonodavstvo bi trebalo zahtijevati da izdavatelji stablecoina budu osigurane depozitarne ustanove, koje podliježu odgovarajućem nadzoru i regulaciju, u depozitarnoj instituciji i na razini holding kompanija. Zakonom bi se drugim subjektima zabranilo izdavanje stabilnih sredstava za plaćanje - piše PWG.

Na tiskovnoj konferenciji o izvješću, dužnosnici ministarstva financija komentirali su da je središnje pitanje utvrđivanje jaza u bonitetnom tijelu, opisujući stablecoine kao 'složeni višestruki proizvod sa složenim višestrukim skupom rizika'.

Ti novi rizici zahtijevaju zakone, kažu dužnosnici, no prijedlozi vezani uz kriptovalute povijesno su sporo dolazili do stvarnog provođenja zakona.

U međuvremenu, PWG savjetuje regulatorima da koriste postojeće ovlasti za pokrivanje svih uočenih nedostataka. PWG formalno uključuje niz regulatora: Ministarstvo financija, Federalne rezerve, Komisiju za vrijednosne papire i burze (SEC), te Komisija za trgovanje ročnicama (CFTC). Izvješće od ponedjeljka također je uključivalo doprinos bankarskih regulatora Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) i Ureda komptrolera valute.

U izvješću je jasno naglašeno da SEC i CFTC trebaju sudjelovati u reguliranju tržišta barem za neke stablecoine. Pružene smjernice također su sugerirale da bi se trebalo uključiti i Vijeće za nadzor financijske stabilnosti, nadzorno tijelo za tržišne rizike.

Ovog ljeta, ministrica financija Janet Yellen počela je oglašavati alarm o stablecoinima, ističući potrebu za brzim djelovanjem kako bi se osiguralo da postoji odgovarajući regulatorni okvir.

U protekloj godini pojavilo se više zakonskih akata koji žele ograničiti koji se sudionici mogu uključiti u izdavanje stablecoina.

Unatoč ranijim kritikama na račun razvoja pozadine izvješća, PWG je također oglašavao sudjelovanje niza sudionika na tržištu u raspravama koje su dovele do konačnog izvješća. Na popis su bili uključeni brojni izdavatelji stablecoina, a to su: Tether, Circle, Paxos i Gemini, kao i Udruga Diem, koja tek treba lansirati svoj token.

Što se tiče odgovora tih industrijskih igrača, službenici ministarstva financija izjavili su da općenito, među izdavateljima stablecoina, postoji priznanje da su stablecoini široko usvojeni, te da će biti široko regulirani. Nastavili su i da postoji želja za regulatornom jasnoćom.

---

---

24. travanj 2024 02:17