Svijet
StoryEditor

Anđelice Victoria‘s Secreta u paklu mizoginije

15. Veljača 2020.
Victoria's Secret
Nekoć predvodnik na tržištu donjeg rublja, Victoria‘s Secret više nije trendi. Glamurozna utegnutost i blještavilo seksi top-modela novim generacijama više nisu zanimljivi, a dodatne su nevolje to što je vlasnik bio povezan s Jeffreyjem Epsteinom i otkriće da su i anđelice zlostavljane.

Ponosni tata Victoria's Secreta Leslie Wexner odlučio je napustiti seksi anđelice i prodati kompaniju kojoj promet škripi i stenje pod teretom mnogo inovativnije internetske konkurencije. Pregovori o prodaji brenda već traju, a iako se ne zna je li riječ o djelomičnoj ili potpunoj prodaji, kao najizgledniji kupac spominje se investicijska tvrtka Sycamore Partners. Nekoć predvodnik na američkom tržištu donjeg rublja, Victoria's Secret svojih se dana ponosa i slave tek prisjeća nakon revolucije koju je donio pokret #MeToo. Glamuroznu utegnutost i blještavilo top-modela svilenkastih krila, popularnih anđelica, zamijenila je znatno neuglednija, ali mnogo ugodnija udobnost. Startupovi ThirdLove, Lively, Aerie i Rihannin Savage X Fenty pridobili su mlađe generacije kupaca porukama o prihvaćanju i ljubavi prema svom tijelu te oglašavanju koje veliča različitu tjelesnu građu.

Popularnost brenda ozbiljno pati i zbog skandala s milijarderom Jeffreyjem Epsteinom, optuženim za seksualno zlostavljanje maloljetnica koji je žrtve mamio pretvarajući se da novači modele za Victoria's Secret, ali i zbog svjedočanstava o maltretiranju i seksualnom zlostavljanju modela. Desetljećima se navodno šef marketinga Edward Razek, Wexnerova desna ruka, čovjek koji je osmislio godišnju televizijsku reviju i lansirao karijere svjetskih top-modela kao što su Gisele BündchenTyra Banks i Heidi Klum, neprikladno odnosio prema modelima pokušavajući ih odvući u krevet, dodirujući ih po intimnim mjestima, vrijeđajući ih i podcjenjujući. Nekim je sličnim scenama svjedočio i sâm Wexner, ali na upozorenja nije trzao.

– Zlostavljanje je dočekivano sa smiješkom i prihvaćeno je kao nešto normalno. Bilo je to ispiranje mozga. Onoga tko je odlučio nešto poduzeti nisu samo ignorirali nego i kaznili – ispričala je Casey Crowe Taylor, bivša djelatnica za odnose s javnošću u Victoria's Secretu, o paklenim uvjetima u kojima su radile anđelice i mizoginiji kojoj su navodno bile izvrgnute zaposlenice.

Prozivanja zbog očuvanja 'zastarjelih' ideala savršene ljepote nadopunilo je i kritiziranje sastava Upravnog odbora u kojem su sjedile samo dvije žene. Ipak, gnjev javnosti prema Victoria's Secretu kulminirao je u studenom 2018. kad je Razek na godišnju reviju odbio uvrstiti transrodne i punašnije modele. Pritisak javnosti je bio toliki da je Razek odletio s radnog mjesta, a tvrtka je u međuvremenu angažirala mađarski model s oblinama Barbaru Palvin kao novu anđelicu, dok je ugovor o suradnji potpisao i brazilski transrodni model Valentina Sampai. Također, Sarah Nash i Anne Sheehan pridružile su se Upravnom odboru. 

U proljeće prošle godine Victoria's Secret postavio je službena pravila ponašanja prvi puta u četrdeset godina dugoj povijesti. Snažan fokus na zaštitu modela donio je kompaniji i neke nove kodekse ponašanja prema kojima model više ne smije biti sam s fotografom, mora imati posebnu prostoriju u kojoj se može neometano presvući za snimanje bez uzurpiranja. Na setovima je zabranjen alkohol, droga i neslužbeno fotografiranje za društvene mreže. 

Sara Ziff, nekadašnji model koji sada vodi grupu koja se zalaže za zaštitu modela, pokušava privoljeti kompaniju da potpiše njezin Respect program reformi te poduzme sve potrebne korake za sprječavanje napada i silovanja, ali to nikako da se dogodi.

Koliko su neusklađenost s imperativima etičnosti, održivosti i dobrih poslovnih praksi naplatili odrvenjelost i inerciju Victoria's Secretu svjedoče bolni financijski podaci. Dionice L Brandsa od vrhunaca na kojima su bile 2015. izgubile su čak 75 posto vrijednosti, a tržišna vrijednost tvrtke pala je ispod šest milijardi dolara, dok je 2015. vrijedila  29 milijardi dolara. 

Više o grijesima i odvažnim poslovnim pothvatima 82-godišnjeg Lesa Wexnera pročitajte u aktualnom izdanju digitalnog i tiskanog Lidera.

18. travanj 2024 22:13