Svijet
StoryEditor

Apple i Google bilježe milijunske gubitke zbog sudskih sprova oko patenata

17. Kolovoz 2021.
Piše: Danica Gršković

Dok se IT industrija suočava s povećanom kontrolom protiv konkurencije, velike tehnološke tvrtke gube stotine milijuna dolara u tužbama oko patenata. Ovaj su tjedan i Google i Apple izgubili takve pravne bitke.

Naime, kako piše Business Insider, u petak je odlučeno da bi Apple trebao platiti 300 milijuna dolara tvrtki Optis Wireless Technology za povredu patenata. Također, tvrtka Sonos je 'pobijedila' Google te dobila pravnu bitku za patente.

Tvrdilo se da je Google ukrao Sonosovu tehnologiju pametnih zvučnika i srušio njihove cijene. Također, prema presudi, Google je oštetio pet Sonosovih patenata, a konačna presuda bi mogla rezultirati zabranom uvoza Pixel i Google Home pametnih uređaja. Iz Sonosa su izjavili i da je Amazon kopirao njihovu tehnologiju kod Amazon Echo proizvoda, no iz Amazona poriču te tvrdnje.

U zadnje vrijeme došlo je do porasta gubitaka velikih tvrtki, a Google se suočio s najvećim brojem patentnih tužbi u SAD-u gdje se morao braniti za ukupno 48 slučajeva. Tijekom pandemije, tužbe za patente porasle su prvi put od 2015. godine jer u razdobljima gospodarske nesigurnosti tvrtke traže druge načine monetizacije svoje imovine.

Također, Apple treba platiti čak 308,5 milijuna dolara tvrtki Personalized Media Communications (PMC) zbog kršenja patenata. Apple tvrdi da ovakvi slučajevi, koje donose tvrtke koje ne proizvode ili ne prodaju nikakve proizvode, guše inovacije i na kraju nanose štetu potrošačima. Zagovornici Applea smatraju da su tvrtke poput PMC-a i Optisa 'patentni trolovi', odnosno koriste patente kao legalno oružje. No, s druge strane, neki misle i da velike tvrtke koriste svoju moć za 'izgurivanje' konkurenata.

Google, Apple i Amazon nisu se htjeli oglasiti za dodatne informacije i detalje o ovim optužbama.

18. travanj 2024 17:03