Svijet
StoryEditor

Bitcoin cash - Što utječe na njegovu cijenu?

17. Studeni 2021.
Piše: Lovro Banfić, Exante

Glavna atrakcija burza kriptovaluta kao razmjenjivih derivata je njihova relativna volatilnost u usporedbi s više 'zrelim' fiat valutama. Oni su poput valuta u nastajanju na steroidima s potražnjom koja se vrti na osjećaju oko budućih putanja usvajanja. Kao potpuno nova kriptovaluta, očekuje se da će volatilnost bitcoin casha u narednim tjednima i mjesecima biti još izraženija od bitcoina i drugih široko prihvaćenih kriptovaluta poput ethera, litecoina i XRP-a.

Ovaj potencijal za volatilnost privlačan je trgovcima s višim apetitom za rizik. Trgovanje bitcoin cashom i trgovanje ostalim alt-novcem može pružiti priliku za povrat ulaganja, međutim, uvijek se treba sjetiti da visoka volatilnost također dovodi do većeg rizika od gubitka.

Druga pogodnost kriptovaluta koja privlači trgovce jest njihova niska korelacija s tradicionalnim financijskim tržištima i drugim klasama imovine, a ne samo fiat valutom. Budući da kriptovalute nisu dio fiat sustava, na njihovu vrijednost ne utječu trendovi iz fiat valuta. A budući da nisu vezani za bilo koju vladu ili središnju banku, geopolitički čimbenici ne utječu na isti način kao i svaki drugi imovinski fond i financijski instrumenti koji se temelje na njima.

Ako na vrijednost bitcoin casha, kao i na vrijednost drugih kriptovaluta, ne utječe monetarna politika središnjih banaka i geopolitička događaja kao što je druga imovina, koji su onda glavni utjecaji? Trgovanje bitcoin cashom znači razumijevanje onoga što utječe na cijenu.

Prihvaćanje razmjene BHC-a - nerado su preuzele novu kriptovalutu. Sve više i više sada to prihvaćaju, povećavajući njegovu vrijednost jer ga je lakše pohranjivati i prenositi. Ovo je glavni čimbenik u tome što će bitcoin cash biti uspješan u dobivanju veće naklonosti usvajanja. Trgovci bi trebali pratiti nove razmjene i davatelje lisnice portfelja, osobito onih većih, u najavljivanju da će početi prihvaćati bitcoin cash.

Bitcoin cash je vrlo atraktivan za rudare jer njegovi manji blokovi, u usporedbi s izvornim bitcoinom, znače da ih je trenutno lakše rudariti, a time je i unosnije za njih. Manja veličina blokova također znači i više transakcija, a rudari zarađuju novac na transakcijama koje uključuju njihove minirane blokove, što dodatno povećava njegovu popularnost.

Koliko će Bitcoin Cash biti uspješan u smislu usvajanja i kakve će posljedice imati na izvorni Bitcoin u ovom je trenutku nemoguće reći. Jedino što se u ovom trenutku može reći sa sigurnošću jest da je "Hard Fork" BTC-a zadržao zapise postojećih transakcija netaknutima i da je ono što se događa vrlo zanimljiv eksperiment koji će nam puno reći o budućnosti kriptovaluta, ne samo o bitcoinu i bitcoin cashu.

Manja veličina blokova bitcoin casha privlači rudare, što će utjecati na buduću cijenu bitcoin casha, kao i potencijalno na druge kriptovalute. Vrijeme će također reći je li bitcoin/bitcoin cash 'Hard Fork' doista riješio problem s mogućnošću skalabilnosti tehnologije blockchaina. Nije nemoguće da BCH na kraju preuzme BTC i postane primarni bitcoinov lanac. Trenutno su to sve spekulacije. Ono što je sigurno jest da će ova situacija tijekom narednih tjedana, mjeseci i godina izazvati neke potencijalno vrlo zanimljive mogućnosti za trgovce sklone visokom riziku i s apetitom za kriptovalute.

Ukratko - pratite što se događa!

Više informacija o EXANTE platformi trgovanja koja pokriva preko 400000 financijskih instrumenata, 200 fondova od kojih 20+ kripto fonda, DMA (direktan pristup) na više od 50 tržišta dostupno je na linku ovdje https://exante.eu/lovro-banfic/.

Iako su poduzeti svi napori da se provjeri točnost ovih podataka, EXT Ltd. (u daljnjem tekstu„EXANTE”) ne može prihvatiti nikakvu odgovornost ili odgovornost za oslanjanje bilo koje osobe na ovaj članak ili bilo koje informacije,   mišljenja ili zaključke u ovom članku. Nalazi i stavovi izraženi u ovom članku ne odražavaju nužno stajališta EXANTE -a. Sve radnje poduzete na temelju informacija sadržanih u ovom članku strogo su na vlastitu odgovornost. EXANTE neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu u vezi s ovim člankom.

19. travanj 2024 09:44