Svijet
StoryEditor

Nakon povijesnog vrhunca bitcoina sve oči su uprte na oznaku od 100 tisuća dolara

21. Listopad 2021.
bitcoin, kripto

Bitcoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, dosegnuo je novi vrhunac iznad 67.000 dolara, što je označilo potpuni oporavak od višemjesečnog pada i produljenje ovogodišnjeg prinosa na gotovo 130 posto.

Bitcoin blockchain star je samo 12 godina, a trgovci na kripto tržištu i na Wall Streetu nedvojbeno su više fokusirani nego ikad prije. S obzirom da je cijena sada na neviđenim razinama, analitičari prilagođavaju svoje modele i proučavaju grafikone kako bi predvidjeli što slijedi.

Samo ovog mjeseca, cijena bitcoina porasla je više od 50 posto, potaknuta odobrenjem prvog ETF-a povezanog s futures ugovorima. ProShares Bitcoin Strategy ETF počeo je trgovati u utorak na Njujorškoj burzi i već prvog dana prikupio 570 milijuna dolara imovine i ostvario volumen trgovanja od gotovo milijardu dolara, kao drugi najuspješniji ETF svih vremena.

Prethodni vrhunac bitcoina u travnju iznosio je 64.889 dolara. Od tada, većina tržišnih sudionika čekala je kada će se nadmašiti ta granica. Sada, kada se bitcoin nalazi u price discovery modu, izglede je teže procijeniti.

Najnoviji bitcoinov rast doveo je do novog vala cjenovnih predviđanja.

- Sve oči su uprt na na oznaku od sto tisuća dolara, ali kada retail investitori ulete i više sredstava počne pritjecati u bitcoin, uključujući ETF-ove s fizičkom podrškom, 100 tisuća dolara vjerojatno neće biti kraj - izjavio je Ben Caselin, voditelj istraživanja i strategije za kripto mjenjačnicu AAX u intervjuu za Coindesk.

Gotovo ne postoji tržišni analitičar koji nije spomenuo šesteroznamenkasti iznos. 100.000 dolara čini se kao samoispunjavajuće proročanstvo, možda već ove godine, no treba pričekati i imati strpljenja. Iako se stvari na kripto tržištu vrlo brzo odvijaju, vjerojatno se investitori neće žaliti ako će na „magični broj“ trebati pričekati do sljedeće godine.

18. travanj 2024 01:50