Svijet
StoryEditor

Bitcoin postao zakonsko sredstvo plaćanja u El Salvadoru

08. Rujan 2021.

Bitcoin je od jučer službeno zakonsko sredstvo plaćanja u Salvadoru, tri mjeseca nakon što je zakon o bitcoinu usvojio parlament zemlje.

Iako je ovaj potez prvi takav u svijetu, predsjednik Salvadora Nayib Bukele napisao je u tweetu da 'bitcoin proces' u zemlji dolazi s 'krivuljom učenja'.

- Moramo razbiti paradigme prošlosti. Salvador ima pravo krenuti prema Prvom svijetu - rekao je Bukele. 

Bukele je, međutim, u ponedjeljak tweetao da je digitalni novčanik Chivo koji je vlada postavila za građane privremeno onemogućen kako bi se povećao kapacitet poslužitelja, kasnije je Bukele tweetao kako je Chivo novčanik spreman za ponovno preuzimanje iz Appleovog App Storea za veliki test. Salvador koristi tvrtku BitGo kako bi pružio Chivoovu temeljnu tehnologiju.

- Ovo je povijesni dan i velika prilika za građane Salvadora da izgrade financijsku slobodu - izjavio je Mike Belshse, izvršni direktor BitGo-a.

Zakonodavno tijelo Salvadora usvojilo je 9. lipnja zakon o bitcoinu velikom većinom, pri čemu su 62 člana glasala za prijedlog zakona, dok se 19 protivilo, a tri su bila suzdržana.

Bitcoin je sada izjednačen s američkim dolarom, koji je u optjecaju diljem zemlje od 2001. godine.

Roba, usluge, pa čak i porezi sada se mogu platiti najvećom kriptovalutom u svijetu. 'Svaki ekonomski agent' mora prihvatiti korištenje bitcoina kao zakonskog oblika plaćanja prema zakonu.

Zakon nije bio bez kontroverzi i protivljenja, a neki su ga nazvali neustavnim. Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je u lipnju kako je potez Salvadora otvorio niz makroekonomskih, financijskih i pravnih pitanja.

Slično tome, JPMorgan sugerirao je da bi se gospodarstvo Salvadora moglo suočiti s poteškoćama, sugerirajući potencijalno 'ograničenje' na slučaj bitcoinove uporabe.

U znak podrške, zagovornici kriptovaluta kupili su bitcoin u vrijednosti od 30 dolara kako bi podržali stanovnike Salvadora koji su dobili isti iznos unaprijed na digitalni novčanik koji je odobrila vlada.

Od 75.489 glasova na Twitter anketi koju je objavio izvršni direktor MicroStrategya Michael Saylor, 82 posto ispitanika reklo je da će kupiti bitcoin u vrijednosti od 30 dolara.

U utorak je savjetnik za predsjedničku pravnu politiku Javier Argueta u intervjuu potvrdio da je obvezno imati digitalni novčanik za primanje uplata u bitcoinu, unatoč činjenici da plaćanje možda neće biti primljeno u toj kriptovaluti, već u dolarima.  

Dan prije nego što je zakon stupio na snagu, Salvador je u dva navrata kupio po 200 bitcoina, a Bukele je rekao da će brokeri u zemlji kupovati puno više. Bukele je jučer tweetao da je Salvador kupio još 150 bitcoina na nedavnom padu cijene, čime je ukupno ulaganje poraslo na 550 bitcoina.

24. travanj 2024 02:50