Svijet
StoryEditor

Bitcoinova realizirana tržišna kapitalizacija dosegnula vrhunac

17. Kolovoz 2021.

Realizirana tržišna kapitalizacija bitcoina prošli tjedan dosegnula je rekordnu razinu od 378 milijardi dolara, prema podacima blockchain tvrtke Glassnode.

Realizirana tržišna kapitalizacija mjeri veličinu aktivne tržišne kapitalizacije bitcoina. Mjerenje zanemaruje zalihe bitcoina koje dugo nisu mijenjale vlasnike, kao što su bogatstva tvorca bitcoina Satoshija Nakamota, kitova, izgubljenih coinova ili dugogodišnjih hodlera.

Kako bi se izračunala realizirana tržišna kapitalizacija, platforme za metriku podataka kao što je Glassnode, dodjeljuju coinovima vremenski osjetljive vrijednosti. Ako se coin posljednji put pomaknuo 2018. godine, kada je cijena bitcoina iznosila 6.000 dolara, taj se coin procjenjuje na 6.000 dolara, a ne na današnju cijenu.

Standardno mjerenje tržišne kapitalizacije odnosi se na množenje svih coinova u optjecaju s trenutnom tržišnom cijenom. Ukupna tržišna kapitalizacija bitcoina iznosi 870 milijardi dolara, navodi CoinGecko.

Realizirana tržišna kapitalizacija pruža jasniju procjenu veličine 'aktivnog' bitcoin tržišta. To što je bitcoin dosegnuo svoju najvišu realiziranu tržišnu kapitalizaciju kada je cijena još uvijek daleko od vrhunca od 64.800 dolara, sugerira da nikada nije bilo toliko 'aktivnog' novca na tržištu.. 

Porast realizirane tržišne kapitalizacije podudara se s bitcoinom koji je dosegnuo 48.000 dolara, što je njegova najviša cijena od pada tržišta koji je započeo sredinom svibnja. Bitcoin je prošli tjedan porastao za 9,5, a ovaj mjesec za 42,5 posto. Ubrzo nakon što je dosegnuo 48.000 dolara, bitcoin je pao na 46.700 dolara.

Još jedan znak turbulencije najnovija je prilagodba poteškoća u rudarstvu bitcoina (mining difficulty adjustment). U svojoj posljednjoj dvotjednoj promjeni, bitcoin mreža 13. kolovoza otežala je rudarenje za 7,3 posto, što označava povećanu konkurenciju rudara.

Prilagodba je bila druga uzastopna pozitivna promjena nakon dva mjeseca pada. Padovi su uslijedili nakon kineske represije, što je također djelomično bilo odgovorno za smanjenje cijene na pola. Bitcoinova rekordna realizirana tržišna kapitalizacija pokazuje da trgovci počinju obraćati veću pozornost i aktivno sudjelovati na tržištu.

16. travanj 2024 10:58