Svijet
StoryEditor

Bivša zaposlenica Facebooka optužuje ih za obmanjivanje ulagača, Zuckerberg sve opovrgava

06. Listopad 2021.

Frances Haugen, bivša zaposlenica kojoj je u Facebooku bio zadatak boriti se protiv širenja dezinformacija, četiri mjeseca nakon što je dala otkaz optužuje ih da mogu, ali ne žele zaštititi sigurnost korisnika, osobito mladih i djece.

Prema pisanju stranih medija, Haugen je podnijela najmanje osam tužbi američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC) protiv Facebooka, optužujući tvrtku da je 'serijski obmanjivala ulagače o svom pristupu sigurnosti i veličini svoje publike'. U intervjuu za američku televiziju CBS, kojega je dala netom prije velikog pada Facebooka, WhatsAppa i Instagrama u ponedjeljak, izjavila je da je Facebook davao prednost profitu nad javnim dobrom te da time 'razara naša društva'.

'Izdaja demokracije'

Prva tužba odnosi se na nerede 6. siječnja u Washingtonu, kada je gomila prosvjednika upala u Kapitol. Haugen tvrdi da je Facebook svjesno odlučio dopustiti širenje političkih dezinformacija. Time je, smatra Haugen, ugrozio javnu sigurnost.

– Čim su izbori završili, isključili su sigurnosne sustave ili su promijenili postavke na ono kakve su bile prije, kako bi dali prednost svom rastu nad sigurnosti. I to mi se doista čini kao izdaja demokracije – izjavila je Haugen u intervjuu.

U 15-godišnjoj karijeri kao tehnološka stručnjakinja, 37-godišnja Haugen radila i za Google i Pinterest, no rekla je kako je Facebook imao najgori pristup ograničavanju štetnih sadržaja. Iako kaže da Marku Zuckerbergu, osnivaču i izvršnom direktoru Facebooka, nikada nije bio cilj stvoriti platformu punu mržnje, zamjera mu što je dopustio da se donose odluke čije su nuspojave rezultirale širenjem mržnje.

Dokumenti s dokazima koji su procurili, odnosno koje je Haugen kopirala dok je radila u Facebooku te predala novinarima u The Wall Street Journalu, otkrili su Facebookovo istraživanje koje je pokazalo da Instagram šteti mentalnom zdravlju i dobrobiti tinejdžera te da 32 posto tinejdžerica smatra da su zbog Instagrama još nezadovoljnije svojim tijelom.

'Optužbe nemaju smisla'

Nakon Haugenina svjedočenja u američkom Kongresu u Washingtonu, na sve se ove optužbe u utorak oglasio i sam Zuckerberg, kako drugačije nego u podužoj Facebook objavi.

– Duboko brinemo o pitanjima poput sigurnosti, dobrobiti i mentalnog zdravlja. Teško je gledati napise koji lažno predstavljaju naš rad i naše motive – napisao je Zuckerberg, dodajući da mnoge optužbe koje ih terete nemaju smisla.

– Da smo htjeli zanemariti istraživanje, zašto bismo stvorili vodeći istraživački program kako bismo razumjeli ta važna pitanja? Da nam nije stalo do borbe protiv štetnih sadržaja, zašto bismo onda zaposlili toliko ljudi posvećenih tome od bilo koje druge, čak i veće tvrtke? Da smo htjeli sakriti naše rezultate, zašto bismo uspostavili vodeći standard u industriji za transparentnost i izvještavanje o onome što radimo? I ako su društvene mreže bile odgovorne za polarizaciju društva kao što neki tvrde, zašto onda vidimo kako se polarizacija povećava u SAD -u, dok ona ostaje ista ili opada u mnogim zemljama s podjednako intenzivnom upotrebom društvenih medija u svijetu? – napisao je Zuckerberg u objavi te istaknuo da je ponosan na sav rad Facebooka.

19. travanj 2024 02:16