Svijet
StoryEditor

Bivši inženjeri SpaceX-a u izgradnji prvog komercijalnog električnog glisera

02. Kolovoz 2021.
Piše: Danica Gršković

Bivši raketni inženjeri SpaceX–a, tvrtke Elona Muska, pridružili su se utrci izgradnje prvog komercijalnog električnog glisera. Tvrtka Arc Boat, čiji su zaposlenici stekli iskustvo radom u SpaceX-u, prikupila je 4,25 milijuna dolara sredstava za financiranje rada na gliseru koji će stajati oko 300 tisuća dolara. Kako piše Guardian, prvi model Arc One glisera bit će u prodaji do kraja godine.

- Želimo graditi električne brodove zbog utjecaja konvencionalnih brodova na benzin ili dizel na okoliš – rekao je Mitch Lee, izvršni direktor Arc Boata, te dodao da su s radom počeli u veljači ove godine i to od nule.

Lee je tvrtku osnovao u suradnji s Ryanom Cookom, bivšim vodećim inženjerom strojarstva u SpaceX-u. Općenito, svi zaposlenici Arc Boata imaju nekog prethodnog iskustva u radu u SpaceX-u.

Gliser Arc, koji će moći doseći brzinu od 40 km/h, pridružuje se gliserima brojnih drugih startupova koji su u utrci da prvi naprave gliser na električni pogon i pokrenu njihovu veliku proizvodnju. Kako je istaknuo Lee, električni brodovi imaju više smisla jer su brži, jeftiniji i tiši, a s njima je također lakše rukovati i održavati ih. Kao i uvijek, prvi modeli će biti nešto skuplji, no kasnije će biti i jeftinijih varijanti. Ta tehnologija bi se u budućnosti mogla primijeniti i na većim plovilima poput trajekata.

16. travanj 2024 02:14