Svijet
StoryEditor

Blockchain revolucija: Indija želi uvesti ogromne promjene u glasačkom sustavu

18. Veljača 2020.

Piše: FIMA Plus

O blockchain tehnologiji u posljednje se vrijeme sve više govori, prvenstveno jer ona više nije ograničena samo na bitcoin i kriptovalute, već je implementirana u mnogim sektorima i uključena u različite pilot-projekte diljem svijeta.

Njezin potencijal prepoznalo je i Indijsko izborno povjerenstvo (Election Commission of India – EC) koje se udružilo s inženjerskim fakultetom, IIT Madras, kako bi razradili projekt primjene blockchain tehnologije kao oblika glasačkog sustava s ciljem povećanja izlaznosti birača.

Kontrolirani uvjeti

Birači koji žive daleko od svojih izbornih jedinica i dalje će moći dati svoj glas bez izlaska na biračko mjesto. Zamjenik povjerenika za izbore Sandeep Saxena izjavio je kako je projekt  zamišljen kao dvosmjerni elektronički sustav glasovanja, u kontroliranim uvjetima, na prethodno registriranim uređajima s namjenskim IP internetskim linijama i korištenjem ostalih biometrijskih uređaja i web-kamere.

Postupak 'dvosmjernog blockchain glasanja na daljinu' u osnovi bi zahtijevao od birača da budu prisutni na određenom mjestu tijekom unaprijed određenog vremenskog razdoblja. Da bi to bilo moguće, potrebne su identifikacija i autorizacija birača nakon čega će se generirati personalizirani e-glasački listić koji se zapisuje na blockchainu.

Nakon svakog pojedinačnog glasovanja, pokreće se pametni ugovor, a glasački listić tada bi bio šifriran s posljedicom kreiranja blockchain hashtaga [#]. Takvu informaciju doznačenu hashtagom dobivaju kandidati i političke stranke.

Procvat IT sektora u Indiji

S naglim procvatom IT sektora u zemlji, Indija je prepoznala da se blockchain tehnologija može koristiti u različitim domenama kao što su upravljanje, bankarstvo, financije itd. Indijska regulatorna uprava ranije je upućivala telekomunikacijske tvrtke da koriste blockchain kako bi se smanjio broj neželjenih pozive i poruka, poznatih kao 'spamovi'. Čak je i Indijska uprava za čaj izrazila namjeru za usvajanjem blockchain tehnologije kako bi potaknula transparentnost. 

20. travanj 2024 12:52