Svijet
StoryEditor

Card, Angrist i Imbens dobili Nobelovu nagradu za ekonomiju zbog novih pogleda na tržište rada

11. Listopad 2021.
Članovi Švedske kraljevske akademije znanosti

Švedska kraljevska akademija znanosti ovogodišnjim nositeljima prestižne Nobelove nagrade za ekonomiju imenovala je trojicu američkih ekonomista koji su pokazali koji se zaključci o uzrocima i posljedicama mogu izvući iz prirodoslovnih pokusa i donijeli nove spoznaje o tržištu rada, navodi The Wall Street Journal.

David Card, s Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyju, dobio je polovicu nagrade 'za svoj empirijski doprinos tržištu rada'. Drugu polovicu nagrade zajedno su odnijeli Joshua Angrist, s MIT-a, i Guido Imbens, sa Sveučilišta Stanford, zbog 'svojih metodoloških doprinosa razumijevanju uzročno-posljedičnih veza ekonomskih djelatnosti', objasnili su s akademije prema navodima The Washington Posta.

Objava o ovogodišnjim dobitnicima nagrade dolazi usred turbulentnog razdoblja za ekonomomiju s obzirom na to da se svjetska gospodarstva i dalje bore s posljedicama korona krize, a ekonomiste zbunjuju neobični događaji na tržištu rada, u opskrbnim lancima i sve češća nestabilnost cijena proizvoda.

Novi uvid u tržište rada

Pobjednički trojac dao je novi uvid u tržište rada i pokazao kakve zaključke o uzročno-posljedičnim odnosima u društvu i ekonomiji možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio i na druga polja te donio revoluciju empirijskim istraživanjima, objašnjava The Wall Street Journal.

Card je u istraživanju utjecaja imigracije, minimalne plaće i obrazovanja na tržište rada utvrdio da podizanje minimalne plaće ne rezultira nužno manjim brojem radnih mjesta, a njegova su istraživanja pokazala i da imigracija može povoljno utjecati na primanja građana rođenih u određenoj zemlji, a negativno na one koji su kao imigranti stigli u nju ranije, prenosi HINA.

Joshua Angrist i Guido Imbens pokazali su pak kako izvući precizne zaključke o uzrocima i posljedicama iz eksperimenata koji su, primjerice, pokazali da produljenje obaveznog obrazovanja različito utječe na učenike.

Nagrada uključuje novčani bonus

Inače, istom nagradom prošle su godine bili nagrađeni dvojica ekonomista sa Sveučilišta Stanford, Paul Milgrom, profesor humanističkih znanosti i Robert Wilson, emeritus profesor menadžmenta na Stanford Graduate School of Business, a prije današnje objave, nagradu je dobilo ukupno 86 laureata.

Sama nagrada, službeno je nosi naziv 'Nagrada Švedske banke za ekonomske znanosti u sjećanje na Alfreda Nobela', a iako se danas dodjeljuje među šest Nobelovih nagrada, nije bila među originalnim kategorijama koje postoje od početka zaklade. Ova nagrada dodjeljuje se tek od 1968. godine, od 300. obljetnice Švedske nerodne banke, a svake godine se objavljuje posljednja u nizu.

Svejedno, ona osim prestižne titule dobitnika, uključuje i novčani iznos pa je trojci ovogodišnjih dobitnika osvajanje nagrade donijelo 1,15 milijuna dolara. Od toga će Card dobiti polovicu ukupnog iznosa, a Agrist i Imbens će podijeliti ostatak.

18. travanj 2024 19:37