14. siječanj 2021.

Christine Lagarde: Nadam se digitalnom euru u sljedećih PET godina!

Christine Lagarde ECB   

Piše: FIMA Plus

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je u srijedu da se nada da će digitalni euro biti uveden u sljedećih pet godina, no istaknula je da još uvijek nije sigurno hoće li to biti izvedivo u tom periodu.

"Novčanice će i dalje ostati u optjecaju, ali napokon ćemo imati i digitalni euro", rekla je Lagarde na online konferenciji. Međutim, istaknula je da je još uvijek "teško reći" kada će se to dogoditi.

Ranije je predsjednica ECB-a priznala da je Kina postigla veći napredak na polju digitalne valute od Europske unije.

Bitcoin treba regulirati na globalnoj razini

Predsjednica se dotakla i aktualne teme vezane za bitcoin te izjavila da je potrebna veća međunarodna suradnja da bi se regulirao bitcoin i kako bi se od imovine „pretvorio“ u valutu.

Odgovarajući na postavljena pitanja, opisala je kriptovalute kao "visoko špekulativnu imovinu kojom su se vodili neki smiješni poslovi" i naglasila da je potreban globalni dogovor kako bi se spriječilo da je kriminalci zloupotrebljavaju za pranje novca.

"Moraju postojati propisi i oni se trebaju dogovoriti", istaknula je Lagarde te dodala da je multilateralna akcija prijeko potrebna, a na ovom području mogu je iznijeti članice G7 ili G20.