Svijet
StoryEditor

Cijena zlata porasla na najvišu razinu od 2012. godine

24. Lipanj 2020.
Cijene zlata porasle su u srijedu nadomak najviše razine u gotovo osam godina, potaknute učestalim novim slučajevima zaraze koronavirusom širom svijeta koji prigušuju nade u skori oporavak gospodarstva.

Na fizičkom tržištu cijena unce zlata porasla je 0,6 posto, na 1.778,20 dolara, najvišu razinu od listopada 2012. godine. Na američkom tržištu cijena zlata u terminskim ugovorima uvećana je 0,7 posto, na 1.794,30 dolara za uncu.

Potražnju za plemenitim metalom potaknula je zabrinutost zbog učestalih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tokio je izvijestio o najvećem broju novoregistriranih slučajeva zaraze tokom jednog dana od 5. svibnja a Njemačka o 712 novih slučajeva.

U SAD-u broj novih slučajeva poskočio je u prošlom tjednu za 25 posto a u Latinskoj Americi broj smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom 19 premašio je 100 tisuća, prema Reutersovim izračunima i analizi. Vodeći američki virolog dr. Anthony Fauci kazao je jučer u Kongresu da će sljedeća dva tjedna biti ključna za nastojanja da se održi kontrola nad širenjem virusa.

Mediji su u međuvremenu izvijestili da Europska unija razmatra mogućnost da zabrane ulaska za američke državljane prilikom otvaranja granica 1. srpnja. 

- Svi strahuju od drugog vala zaraze koronavirusom, ne samo u SAD-u, već i u Latinskoj Americi, Brazilu u Rusiji, i to podupire skok cijena (zlata) - tumači Jigar Trivedi iz indijske brokerske tvrtke Anand Rathi Shares.

- Ljudi očekuju da će središnje banke usvojiti pakete poticaja a što njihova vrijednost bude viša, što će biti bolji izgledi za zlato - dodaje Trivedi. 

Središnje banke širom svijeta već su povećale vrijednost poticajnih mjera, zadržavši ujedno ključne kamatne stope na niskoj razini kako bi ublažile posljedice pandemije u gospodarstvu. Ulagači se u takvom okruženju žele osigurati od jačanja inflacije i pada vrijednosti valuta pa pojačano kupuju zlato, čija je cijena ove godine porasla više od 16 posto.

25. travanj 2024 15:32