03. kolovoz 2020.

Cijene nafte pod pritiskom koronakrize i povećanja proizvodnje OPEC+

Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak uslijed zabrinutosti zbog slabljenja svjetskog gospodarstva u uvjetima širenja zaraze koronavirusom i prekomjerne ponude nakon što OPEC i njegovi saveznici u kolovozu povećaju proizvodnju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu oslabila 40 centa, na 43,12 dolara. Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 46 centi, na 39,81 dolar. U posljednjih mjesec dana cijena barela na londonskom tržištu kretala se u rasponu između 41 i 45 dolara.

Cijenama nafte trguje se u vrlo širom rasponu, kaže Warren Patterson iz ING-a. Špekulacije u vezi oporavka potražnje postaju sve neizvjesnije, iako iznad tržišnih očekivanja za drugu polovinu godine, dodao je.

Broj novih slučaja koronavirusa nastavlja se povećavati u SAD-u, a na svjetskoj je razini broj oboljelih blizu 18 milijuna. Više zemalja uvodi nove mjere ograničenja ili proširuje postojeće kako bi zarazu stavilo pod kontrolu.

Osim sporog oporavka potražnje za gorivima zbog ponovnog širenja zaraze, ulagače zabrinjava i prekomjerna ponuda kad Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njeni saveznici, poznati kao OPEC +, budu ublažiti rezove proizvodnje u kolovozu.

- Izgleda da raste zabrinutost da će povećanje proizvodnje OPEC+ pridonijeti neuravnoteženosti s potražnjom, s obzirom na mogući sporiji oporavak potražnje za naftom zbog drugog vala širenja zaraze korone - kaže Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Proizvođači OPEC+ smanjili su proizvodnju od svibnja za 9,7 milijuna barela dnevno. Od kolovoza do prosinca ti će rezovi biti ublaženi na 7,7 milijuna barela dnevno. No, cijene nafte u određenoj mjeri podupiru podaci da se proizvodna aktivnost u eurozoni povećala u prošlom mjesecu po prvi puta od početka 2019.

OPEC je, pak, u ponedjeljak na svojoj web stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 43,02 dolara, te ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.