Svijet
StoryEditor

Cijene sirove nafte skočile na najvišu razinu od ožujka!

13. Kolovoz 2020.

Srijedu je obilježio relativno mali broj objava ekonomskih pokazatelja. S naše strane Atlantika objavljeni su podaci o kretanju industrijske proizvodnje u europodručju za mjesec lipanj koji su zabilježili snažan porast drugi mjesec zaredom, međutim i dalje znatno ispod razina prije trenutne krize, stoji u najnovijim RBA analizama. 

U odnosu na svibanj zabilježen je porast od 9,1 posto. Spomenuti rast i dalje je bio nedovoljan za oporavak od negativnih kretanja u ožujku i travnju, čime je industrijska proizvodnja i dalje za 11,6 posto niža u odnosu na veljaču dok je u odnosu na isti mjesec prošle godina niža za 12,3 posto.

Na svjetskim robnim tržištima, cijene sirove nafte u srijedu su narasle na najviše razine u posljednjih pet mjeseci (od ožujka). Cijena futures ugovora (sljedeća isporuka) sirove nafte tipa Brent tijekom srijede porasla je za 2,09 posto (na 45,43 dolara po barelu) dok je cijena istog ugovora sirove nafte tipa WTI (referentna za američko tržište) porasla za 2,55 posto (na 42,67 dolara po barelu).

OPEC je u mjesečnom izvještaju ovjavljenom u srijedu spomenuo kako očekuje da će svjetska potražnja za sirovom naftom do kraja godine pasti za 9,1 milijuna barela dnevno, na ukupno 90,6 milijun barela. Kao razlog navodi niže razine svjetske gospodarske aktivnosti. Očekivani pad potražnje je manji za 100 tisuća barela u odnosu na prošlomjesečnu prognozu.

25. travanj 2024 02:43