Svijet
StoryEditor

Cijene svih žitarica i uljarica na burzama su i dalje su enormno visoke

16. Studeni 2020.
Chicago mercantile exchange, CME

Cijene svih žitarica i uljarica na CME-u i dalje su enormno visoke i bilježe nove rekordne razine u zadnjih 5 godina. Sojino zrno je poraslo za čak 16 usd/mt, dok je cijena sojine sačme otišla 15 usd/mt za prvi kvartal 2021.godine. Premije su također visoke no uz novi porast cijene nafte nakon pozitivnih vijesti o cjepivu protiv COVID-19 ne možemo očekivati njihovu korekciju, te i daljnji porast.

Zabrinutost oko La Nine u Južnoj Americi i dalje ne jenjava, posebice u Argentini. Suša u Brazilu bi mogla odgoditi žetvu na nekoliko tjedana što će također imati utjecaj na cijenu. Kinezi se nastoje opskrbiti sa američkom sačmom zbog zabrinutosti oko brazilske žetve.

Novi WASDE izvještaj je također poražavajući, sve brojke su bitno niže nego što je bilo za očekivati kako za soju tako i za kukuruz i pšenicu. Cijene kukuruza su također visoke zbog više faktora: povećane potražnje od strane Kine, nisku proizvodnju u Ukrajini i Rusiji.

Idućih nekoliko godina izmjenjivati će se periodi potražnje i ponude  žitarica i uljarica. Ako na proljeće farmeri u Sjevernoj i Južnoj Americi odluče posijati veće površine količine će biti osigurane te će reli sa cijenama konačno biti okončan. Cijene ribljeg brašna u Peruu su nepromijenjene zbog slabe aktivnosti na tržištu , i kupci i prodavatelji čekaju vijesti o novoj kvoti. Pretpostavlja se da će se kvota kretati oko 2 milijuna mt.

19. travanj 2024 05:13