Svijet
StoryEditor

Cijene žitarica obaraju rekorde

30. Listopad 2020.
Tržište žitarica

Kao i proteklih mjesec dana, na tržištu žitarica i uljarica i dalje je burno, zanimljivo i intenzivno. Cijene vrtoglavo rastu pa je tako prošlog tjedna cijena kukuruza otišla gore za 7 usd/mt, sojinog zrna za čak 12 usd/mt, a cijena sojine sačme je oborila rekord i porasla za vrtoglavih 18 usd/mt. Pritisak na cijenu kukuruza vrši Kina koja svojom potražnjom gura cijene i dalje prema gore. Do sada je Kina od SAD-a kupila 12 milijuna mt kukuruza, no s obzirom da potražnja i dalje raste, tako će i cijene nastaviti rasti na globalnom tržištu i burzi u Chicagu. Inače u ovo doba godine cijene kukuruza su na najnižim nivoima zbog žetve, što ove godine nije niti će biti slučaj.

Američko sojino zrno je trenutačno najjeftinije na globalnom nivou što će rezultirati visokim izvoznim brojkama, te zbog toga cijene zasigurno neće padati. Cijene pšenice također rastu, a stručnjaci predviđaju kako će se rast i nastaviti zbog velike potražnje izazvane i pandemijom COVIDa-19.

U Južnoj Americi, tj. u Peruu IMPARE istraživanje će biti dovršeno sredinom studenog. Stručnjaci pretpostavljaju da će nova kvota biti objavljena početkom ovog mjeseca kada bi i nova ribolovna sezona mogla započeti. Očekuje se kvota od 1,8 milijuna mt, te u konačnici oko 428 000 mt ribljeg brašna. Gotovo 50 posto od nove količine ribljeg brašna je već prodano u predsezoni. Zbog toga su i cijene ribljeg brašna porasle za 30 usd/mt.

Istovremeno IFFO konferencija je prvi puta u povijesti održana online, komentari su pozitivni, no svi sudionici se nadaju da će se iduće godine situacija vratiti na 'staro normalno'.

25. travanj 2024 09:18