Svijet
StoryEditor

Coca-Cola koristi blockchain za lakše praćenje transakcija  

06. Studeni 2019.
Mnogo je prehrambenih lanaca, ali i industrija uvidjelo prednosti blockchain tehnologije. Tom se popisu sada pridružio i najpoznatiji američki proizvođač gaziranog pića.

Piše: FIMA Plus

Jedna od najvećih Coca-Colinih punionica napitaka odlučila se implementirati blockchain tehnologiju kako bi mogla što bolje upravljati svojim transakcijama.

U izvještaju Business Insidera objavljenom 5. studenog otkriveno je da Coke One North America (CONA) - tehnološka firma koja upravlja IT operacijama u punionicama Coca-Cole koristi blockchain rješenje koje je razvila njemačka softverska tvrtka SAP koja se bavi upravljanjem lancima opskrbe, također jedna od najvećih međunarodnih korporacija koja nudi softverska rješenja za kvalitetnije praćenje poslovanja poduzeća svih veličina.

U izvještaju se navodi i da CONA upravlja platformom za nadzor višestrukih franšiza koje proizvode, pune i isporučuju gotovo 160.000 narudžbi Coca-Cola proizvoda dnevno.

- Postoje brojne transakcije koje su neučinkovite jer prolaze kroz posrednike i vrlo su spore. Stoga smo zaključili da bismo to mogli poboljšati i uštedjeti novac - rekao je direktor CONA-e Andrei Semenov za Business Insider.

CONA očekuje da će uz pomoć blockchaina smanjiti trajanje usklađivanja narudžbi s 50 dana na samo nekoliko dana. Uz pomoć blockchaina imat će uvid u sve transakcije u stvarnom vremenu koje su napravile različite punionice na mreži, koje godišnje ostvaruju više od 21 milijarde dolara prihoda.

15. travanj 2024 22:12