Svijet
StoryEditor

Coinbase odustaje od proizvoda Lend zbog zabrinutosti SEC-a

22. Rujan 2021.

Kripto mjenjačnica Coinbase otkazala je planove za lansiranje Lend proizvoda, dizajniranog za ostvarivanje povrata viših kamata na USDC stablecoine.

Predstavnik Coinbasea potvrdio je vijest prije dva dana, uputivši na nedavno ažuriranu objavu na blogu o planiranoj inicijativi, koja je prvi put najavljena u lipnju, ali je stavljena na čekanje nakon prijetnje pravnim postupkom Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC).

- Cilj nam je stvoriti sjajne proizvode za naše korisnike i unaprijediti našu misiju povećanja ekonomskih sloboda u svijetu. Dok nastavljamo s radom na traženju regulatorne jasnoće za kripto industriju u cjelini, donijeli smo tešku odluku da ne pokrenemo USDC APY program najavljen u nastavku - stoji u najnovijoj objavi na Coinbaseovom blogu.

Coinbase je napisao da je imao stotine tisuća ljudi koji su se prijavili na njegovu listu čekanja, koja je sada ukinuta.

- Nećemo prestati tražiti načine za dovođenje inovativnih, pouzdanih programa i proizvoda našim kupcima - zaključuje se u ažuriranju.

Coinbaseov program kreditiranja planirao je korisnicima pružiti 4 posto kamate na udjele USDC stablecoina, daleko više od računa 'visokog prinosa' tradicionalne bankarske industrije, koji obično nude godišnji prinos od samo 0,5 posto.

Ranije ovog mjeseca, glavni pravni direktor Coinbasea Paul Grewal tvrdio je da je SEC zaprijetio da će tužiti tvrtku ako nastavi s planovima za lansiranje proizvoda, jer je regulatorna agencija smatrala da se proizvod Lend suočava s zakonima o ponudi vrijednosnih papira. Prijavljena prijetnja uslijedila je nakon šestomjesečnih razgovora s agencijom, kazali su iz Coinbasea. Cijena dionice Coinbasea pala je za 11 posto nakon Grewalove objave.

Izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong objavio je poduži tweet 7. rujna, zajedno s Grewalovom objavom o prijetnjama SEC-a, opisujući ono što je vidio kao 'nedorečeno ponašanje' agencije. Armstrong je sugerirao kako bi tužba SEC-a u konačnici mogla pružiti uvid u zabrinutost agencije.

- Ako završimo na sudu, možda konačno dobijemo regulatornu jasnoću koju SEC odbija pružiti. Međutim, regulacija po parnicama trebala bi biti posljednja opcija za SEC, a ne prva - napisao je Armstrong.

Coinbaseova odluka o otkazivanju programa Lend dolazi nakon povećane regulatorne akcije protiv BlockFi-a, vodeće štedne i kreditne tvrtke u kripto industriji koja osigurava kamate na kriptovalute, uključujući bitcoin i ethereum. BlockFi i Celsius (također tvrtka koja se bavi kreditiranjem) suočeni su s istragama u nekoliko američkih državama, a mogu doći i pod povećalo SEC-a, iako agencija tek treba poduzeti mjere.

19. travanj 2024 03:16