Svijet
StoryEditor

Coinbase ulazi na NFT tržište putem vlastite aplikacije

14. Listopad 2021.

Coinbase od proljeća najavljuje NFT platformu, ali je malo toga ponudio u smislu detalja. To se promijenilo u utorak kada je popularna kripto mjenjačnica najavila Coinbase NFT, uslugu koja korisnicima obećava jednostavan način za kreiranje i kupnju NFT-ova. 

- Stvaranje NFT-a trebalo bi biti jednostavno poput dodirivanja nekoliko tipki. Coinbase NFT bit će peer to-peer tržište izgrađeno kako bi omogućilo kreativnost intuitivnog dizajna izgrađenog povrh decentraliziranog tržišta - priopćila je tvrtka u postu na blogu.

Tvrtka je objavila listu čekanja za NFT uslugu, ali nije naveden konkretan datum kada će biti dostupna. Glasnogovornica je, međutim, izjavila da bi Coinbase NFT trebao biti dostupan do kraja godine.

Coinbase također opisuje svoju NFT platformu kao izgrađenu povrh 'decentraliziranog tržišta' koje vas 'nikada neće zaključati'.

Ovaj opis sugerira da Coinbase modelira svoju ponudu nakon primjera OpenSea, najpopularnijeg NFT tržišta, koje svakome omogućuje da kreira, kupuje i prodaje sve vrste NFT-ova. To je za razliku od specijaliziranijih ponuda kao što je Geminiev Nifty Gateway koje pružaju uređenije iskustvo, ali koje ne dopušta korisnicima da premjeste NFT-ove koje otkupe van platforme.

Planovi Coinbasea da se priključi NFT tržištu također su vidljivi iz pojma "OpenSea killer", tako je jedna osoba uključena u projekt, koja nije bila ovlaštena kako bi o tome javno raspravljala, opisala.

Najintrigantniji aspekt Coinbase NFT-a, međutim, može biti ono što tvrtka opisuje kao 'društveni feed'. Iako je Coinbase ponudio nekoliko pojedinosti o tome kako će to funkcionirati, čini se da je cilj spojiti društvene medije i NFT-ove, omogućujući korisnicima da prate omiljene umjetnike ili podijele svoje interese s prijateljima.

- Dizajniramo za društveni angažman. Poticanjem veza, Coinbase NFT pomoći će kreatorima, kolekcionarima i obožavateljima da izgrade zajednicu. Na temelju vaših interesa stvorit ćemo vaš osobni feed. Vaš profil će prikazati sve vaše NFT-ove na jednom mjestu, pomažući vam da se povežete s istomišljenicima ili umjetnicima - poručili su iz tvrtke.

Takva značajka nije sastavni dio drugih NFT platformi i, zajedno s dizajnom prilagođenim korisnicima, mogla bi pomoći Coinbaseu da već vrlo zasićeno tržište. Kao i OpenSea i Nifty Gateway, postoje i brojne druge NFT platforme, uključujući one poput Top Shota posvećene profesionalnim sportovima.

Jedna neposredna prepreka s kojom će se Coinbase suočiti u nastojanju da NFT-ovi postanu mainstream su visoki troškovi povezani s kreiranjem i prijenosom tokena. Trenutno mnogi kupci početnici pokušavaju steći NFT-ove samo kako bi otkrili da takozvani troškovi gasa (tj. naknade) potrebni za transakcije na ethereum blockchainu, gdje živi velika većina NFT-ova, mogu premašiti cijenu samog NFT-a.

Kako bi prevladali ovaj problem, neke NFT usluge okreću se takozvanim Layer 2 rješenjima, koja uključuju korištenje zasebne, jeftinije mreže koja se nalazi povrh ethereum blockchaina. Drugi nude NFT-ove smještene na različitim blockchainovima, kao što su Solana ili Tezos gdje su naknade za transakcije znatno jeftinije.

Prema riječima glasnogovornice, Coinbase NFT će u početku biti vezan za ethereum blockchain, što znači da će početni korisnici vjerojatno naići na visoke naknade. Ali rekla je da se ta promjena razvija kako se proizvod razvija.

- Uzbuđeni smo zbog rješenja layer 2 i drugih načina za smanjenje naknada i veću dostupnost NFT-ova. Planiramo ugraditi i druge blockchaine početkom 2022. godine - rekla je glasnogovornica.

Također je za sada nejasno kako će točno korisnici moći pohraniti svoje NFT-ove na platformi ili komunicirati s "društvenim feedom".

Većina korisnika Coinbasea upravlja svojim kriptovalutama putem aplikacije ili web stranice tvrtke, ali Coinbase također nudi browser extension novčanik koji omogućuje pristup širem svijetu decentraliziranih financija (DeFi).

S obzirom na to da Coinbase kaže da će njegova NFT ponuda biti izgrađena povrh "decentraliziranog tržišta" i da će kupci moći prenositi NFT-ove s platforme, to sugerira da će kupci NFT-ova moći koristiti Coinbaseov novčanik kao i novčanik konkurenata kao što je MetaMask, ako pruže tu funkcionalnost.

- Naš cilj je agnostičnost i omogućiti što većem broju ljudi da budu dio Coinbase NFT zajednice - rekla je glasnogovornica.

17. travanj 2024 12:11