Svijet
StoryEditor

Cyber kriminalci u prvom tromjesečju 2021. ‘ugrabili‘ više od 100 milijuna dolara od bloackchain projekata

03. Svibanj 2021.
Što će ljudi više biti obuhvaćeni IoB-om, to će biti više prijevara jer što je mreža veća a podaci detaljniji, cyber kriminalacima je hakiranje unosnije
Piše: Donatella Pauković

Budući da su cijene kriptovaluta, poput bitcoina, dosegle rekordne visine, one su ove godine postale glavna meta cyber kriminalcima.

Tim Atlas VPN-a otkrio je da su cyber kriminalci ukrali oko 108,3 milijuna dolara iz različitih blockchain projekata u prvom tromjesečju 2021., što je porast od 46 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Meta su im bili Ethereum (ETH) decentralizirane aplikacije, blockchain novčanici i burze kriptovaluta.

Ethereum decentralizirane aplikacije bile su najpopularnije među cyber kriminalcima u prvom tromjesečju 2021. Zbog ukupno 11 'provala' i pet prevara, imaju preko 86 milijuna dolara gubitaka.

Blockchain novčanici također su često bili na meti napada. U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je devet 'provala' u blockchain novčanike, kao i jedan slučaj prevare i dva slučaja ucjene. Žrtve su ukupno oštećene za 19,3 milijuna dolara.

Burze kriptovaluta zabilježile su četiri 'provale' i jednu prevaru. Sveukupno, cyber kriminalci su u prvom kvartalu 2021. prikupili oko 2,9 milijuna dolara s burzi kriptovaluta.

Hakiranja povezana s blockchainom opet su u porastu

U 2020. broj hakerskih napada vezanih uz blockchain prvi je put opao u posljednjih pet godina. Međutim, nova godina donosi nove izazove i čini se da su 2021. blockchain napadi ponovno u porastu.

U prvom tromjesečju 2021. već je zabilježeno 33 blockchain hakerskih napada, uključujući one koje su utjecali na Ethereum decentralizirane aplikacije, blockchain novčanike i burze kriptovaluta. To označava porast od 154 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine, kada je otkriveno 13 blockchain napada.

Međutim, broj hakerskih napada vezanih uz blockchain u prvom tromjesečju 2021. i dalje je gotovo dva puta manji nego u rekordnoj 2019. godini. Samo u prvom kvartalu 2019. godine otkrivena su 62 napada na blockchain.

- Zbog svoje prirode, blockchain projekti su profitabilne mete internetskim kriminalcima jer se prijevarne transakcije ne mogu poništiti, kao što je to slučaj u tradicionalnom financijskom sustavu. S obzirom da kriptovalute i dalje cvjetaju, možemo očekivati da će sigurno biti još hakiranja do kraja ove godine – objasnila je Ruth Cizynski, istraživačica kibernetičke sigurnosti i autorica u Atlas VPN-u.

19. travanj 2024 07:42