Svijet
StoryEditor

Budućnost investiranja - Raste interes za decentraliziranim autonomnim organizacijama (DAO)

01. Rujan 2021.
Business investor

U roku od 20 minuta od svoje crowdfunding runde koja je krenula na token launchpadu MISO prošli tjedan, BitDAO, decentralizirana autonomna organizacija (DAO), koju podupire singapurska kripto mjenjačnica derivata Bybit, prikupila je 230 milijuna dolara od 2497 investitora.

Do završetka prodaje projekt bio je bogatiji za 365 milijuna dolara, od čega će velik dio biti iskorišten za ulaganje u decentralizirano financiranje (DeFi) i druge kripto projekte.

Kada se dodaju 230 milijuna dolara prikupljenih na BitDAO-ovo lipanjsko pokretanje, u krugu prikupljanja sredstava koji predvode Peter Thiel, Pantera Capital i drugi, BitDAO riznica na putu je da postane jedan od najvećih 'bazena' imovine pod kontrolom DAO-a.

To je samo najnoviji primjer sredstava koja se slijevaju u DAO- ove, koji brzo postaju jedan od najomiljenijih investicijskih alata generacije Z. Više od 8 milijardi dolara trenutno drže DAO-i prema trackeru DeepDAO, a čak je i Moneyweek proglasio 2020-e 'desetljećem DAO-a'.  

Što su investicijski DAO-i?

Tradicionalne organizacije financiranja često su hijerarhijske, elitističke, lokalizirane i nisu vrlo transparentne. DAO-i su antiteza, sastavljena od mreža na lokalnoj razini s do tisuću sudionika.

Radikalna transparentnost i anonimnost su norma. DAO-i nemaju sjedište tvrtke ili formalnu organizaciju u centru, a time ni jednu točku neuspjeha. Pravila su napisana open source kodom, a procesi donošenja odluka kodirani su pametnim ugovorima koji se samostalno izvršavaju na blockchainu. Ključno je da su DAO-i osmišljeni tako da postoje kao zajednice koje djeluju na globalnoj razini, što znači mnogo veće, bogatije uvjete.

Ali ovaj koncept imao je težak početak. U 2016. godini prvi DAO pretrpio je veliki hakerski napad, a entuzijazam za koncept splasnuo je sve dok ga neprofitna platforma za financiranje MolochDAO nije ponovno popularizirala.

Njegov model izričito je dizajniran kako bi se smanjila mogućnost napada, a sada je više puta kopiran kako bi se stvorili profitni DAO-i koji distribuiraju i prenose imovinu među članovima.

Metacartel Ventures i LAO dva su primjera investicijskih DAO-a, a nedavni boom nezamjenjivih tokena (NFT) također je iznio kolekcionarske DAO-ove kao što su PleasrDAO i FlamingoDAO, koji kupuju digitalna umjetnička djela u ime sudionika.

Kako funkcioniraju investicijski DAO-i?

Sudionici DAO-a koriste vlastite upravljačke (governance) tokene subjekta kako bi glasovali o projektima u koje će ulagati. Investicijski DAO također posjeduje digitalnu adresu, koja svu svoju imovinu drži u multi-signature novčaniku, koji se koristi za raspodjelu kapitala na vrlo fluidan način.

Cilj je hvalevrijedan. Potaknuti zdrav ekosustav rizičnog kapitala koji Web3 projektima pruža jednostavan pristup financiranju i pomoći razvoju tehnologije. To također znači da stručnjaci koji rade s ovim najsuvremenijim tehnologijama imaju priliku ulagati u isti napredak.

- Web 3.0 projektima potrebna je dugoročna podrška. Mislimo da će se u ove prostore uklopiti model ulaganja specifičan za Web 3.0 - rekao je Toshi Kamei, suosnivač tvrtke Fracton Ventures. Japanski startup želi oponašati uspjeh MetaCartela i LAO -a.

Kako bi se pojednostavio i osigurao proces uspostavljanja DAO-a, sve je veći broj platformi za stvaranje DAO-a, uključujući Aragon, Colony, Gnosis Safe, Moloch i DAOStack.

Posjedovanje više tokena ne znači nužno da netko ima veći glas u nekim DAO-ima. Uzmimo Komorebi Collective DAO usmjeren na financiranje ženskih i ne binarnih osnivača kriptovaluta. Utjecaj glasovanja člana može se povećati na temelju iznosa koji su dali projektu, a ishod glasovanja može se temeljiti na stupnju sudjelovanja i preferencijama u glasovanju. 

Jesu li investicijski DAO-i legalni?

DAO dizajneri naučili su mnoge lekcije iz prvog DAO hacka i turbulentnog prikupljanja sredstava koje je okarakteriziralo ICO eru, što je upozorilo regulatore i privuklo pozornost na novi kripto ekosustav. 

Neki DAO projekti, kao što je Metacartel Ventures, registrirani su kao društva s ograničenom odgovornošću u kripto-friendly Delawareu, u pokušaju da ostanu u skladu s američkim zakonom o vrijednosnim papirima. Ali zakon koji je nedavno donesen u Wyomingu sada daje DAO-ima pravni status koji trenutno uživaju tradicionalne korporacije. Druge države uskoro bi mogle slijediti taj primjer.

- Trebalo bi dopustiti da milijuni, ako ne i milijarde DAO-a procvjeta - rekao je Aaron Wright, osnivač LAO-a, DAO-a koji je prikupio 25 milijuna dolara financiranja i privukao pravnu zaštitu.

Ali postoje mnoga pravna „minska polja“, posebno u odnosu na token projekte koji bi se mogli smatrati  vrijednosnim papirima u SAD-u.

- Ako imate vrlo ravnu, ne hijerarhijsku organizaciju, gdje je vlasništvo i donošenje odluka vrlo participativno i sve informacije povezane s organizacijom su dostupne, ja osobno, dajem snažan argument da te interese ne treba smatrati vrijednosnim papirima. - rekao je Wright.

Kako se ne bi zamjerili zakonu, DAO-i često imaju ograničeno sudjelovanje na akreditiranim investitorima, ili imaju ograničeno članstvo na ukupno samo 99 sudionika. 

Međutim, članovi DAO-a i drugi članovi DeFi zajednice djeluju zajedno kako bi zaštitili industriju od budućih pravnih prijetnji. Prošlog tjedna, DAO koji stoji iza popularnog DeFi projekta Yearn Finance pokrenuo je pravnu radnu skupinu, LeXpunKArmy, a drugi ga također slijede. 

Pogled u budućnost

DAO-i su još uvijek u ranim fazama svoje evolucije, a izgledi za nove modele vlasništva i upravljanja zajednicom su uzbudljivi. Oni drže obećanje budućeg interneta koji je više participativan i orijentiran na zajednicu.

Novi alati čine proces postavljanja i sudjelovanja u DAO-ima sve jednostavnijim za korištenje. Protokoli kao što su Vocdoni i Snapshot nude digitalna glasačka rješenja koja ne zahtijevaju od sudionika da plaćaju skupe naknade za glasovanje. Startup za digitalnu imovinu Messari pokrenuo je "Uber“ za DAO-e kako bi članovima olakšao doprinos ljudskom kapitalu. A platforma za ulaganje Syndicate Protocol za cilj ima olakšati stvaranje DAO-a smanjenjem količine kapitala potrebnog za početak na samo 500 dolara

Ovi pomaci mogli bi potaknuti nove vrste DAO-a, s članovima koji pružaju specijalizirane usluge i koriste ekonomiju razmjera, ubrzavajući pružanje usluga cijelom ekosustavu.

Urednik Defianta i urednik DeFi Ratea Cooper Turley opisao je DAO-ove kao internetske zajednice sa zajedničkom kapitalizacijom i bankovnim računom. Danas postoji preko 100 DAO-a koji upravljaju milijunima dolara imovine.

- Vidimo da puno DAO-ova prikuplja kapital na bankovni račun u vlasništvu zajednice, te koristi taj kapital za plaćanje ljudi na isti način kao i tvrtka, osim što se sve radi na lancu kripto alatom - rekao  je Turley u nedavnom izdanju Alt Asset Allocation Podcasta. 

Koncept uvodi neka zanimljiva pitanja, kao što je pitanje kako vrednovati temeljni token DAO-a. José Nuno Sousa Pinto, glavni pravni službenik Aragona, jednog od prvih DAO platformi za stvaranje, rekao je da će nakon tokenizacije imovine, sljedeći trend biti tokenizacija tvrtki. Ali to neće uključivati redovite dionice. Umjesto toga, postojat će tokeni kojima se može trgovati na različitim tržištima, a koji odgovaraju različitim vrstama sudjelovanja ili udjela u tvrtki.

Osnivač Syndicate protokola Ian Lee vjeruje da će pridruživanje DAO-u ili zajednici, biti slično preuzimanju vaše odanosti digitalnom plemenu i uživanju statusa koji dolazi s tim.

Vizija je moćna. Demokratizacijom ulaganja i miješanjem s društvenim mrežama, DAO-i će osnažiti i obogatiti ekosustav iz kojeg su nastali na još dramatičniji način nego što je Spotify promijenio glazbu, a YouTube poremetio TV.

18. travanj 2024 17:01