Svijet
StoryEditor

Davanje otkaza postaje sve popularniji trend u SAD-u

11. Kolovoz 2021.
Piše: Danica Gršković

Davanje otkaza na vlastitu inicijativu postaje sve popularnije u zadnje vrijeme, govore to podaci iz ankete o slobodnim radnim mjestima. Porast otpuštanja bilježi se treći mjesec zaredom u SAD-u. Otpustilo se oko 3,6 milijuna radnika, a 3,9 milijuna radnika je samoinicijativno dalo otkaz. U lipnju je broj otpuštenih radnika iznosio 1,3 milijun zaposlenih. U ožujku prošle godine zbog pandemije broj otpuštenih je narastao do 13 milijuna.

DataTrek Research, ekonomska grupa koja se bavi istraživanjem davanja otkaza preko poslodavca ili radnika, zaključila je da je u lipnju rekordan broj zaposlenika bio spreman dati otkaz te da poslodavci nikad više nisu oklijevali nego tada po pitanju uručenja otkaza. Uz to sve više Amerikanaca odlazi u mirovinu s navršenih 55 godina starosti.

- Ljudi obično napuštaju svoja radna mjesta kad nađu bolju priliku, a mi mislimo da dio visoke stope napuštanja odražava trend mnogih Amerikanaca koji su se preselili u predgrađa i izvan urbanih područja tijekom pandemije – rekli su iz DataTrek Researcha.

Ranija analiza druge platforme Gusto, pokazala je da neke države koje su prethodno odustale od naknada za nezaposlene imaju veću vjerojatnost da će se radnici vratiti na mjesta s većom stopom procijepljenosti. S Instituta za ekonomsku politiku došli su do zaključka da je za povratak radnika ključan element povećavanja plaće.

25. travanj 2024 07:24