Svijet
StoryEditor

Dionice padaju nakon vijesti o Bidenovom poreznom planu

24. Travanj 2021.
Joe Biden
Piše:
piše Jozo Knez
[email protected]

Dionice na Wall Streetu pale su u prošloga tjedna nakon što su ulagači reagirali na Bidenov novi porezni plan kojim želi povećati poreze bogatim ulagačima. Među porezima koji bi trebali rasti su je poreza na kapitalnu dobit za ljude koji zarađuju više od milijun dolara, čime se stopa koju plaćaju na taj prihod efektivno podiže na 39,6 posto s 20 posto. Porez na kapitalnu dobit obračunava se na dobit od ulaganja u dionice i ostalu imovinu, prenosi New York Times.

Predsjednik Biden predstavit će ovaj plan idućeg tjedna na predstavljanju takozvanog ‘američkog obiteljskog plana‘

S&P 500 zasad je ove godine porastao više od 10 posto i trguje blizu svojih rekordnih razina. Indeks i Nasdaq kompozit pali su u četvrtak 0,9 posto, nakon što su mediji izvijestili o mogućem povećanju poreza na kapitalnu dobit.

No, neke dionice su rasle i to nakon što je prošli četvrtak započeo dvodnevni klimatski summit na kojem je Biden najavio da SAD do kraja desetljeća namjerava smanjiti emisiju stakleničkih plinova na polovicu onoga što trenutno emitiraju.

U Sjedinjenim Državama dionice First Solar porasle su 4,2 posto, a SunPower 1 posto dok je fond kojim se trguje na burzi iShares Global Clean Energy, a koji ima imovinu od 5,6 milijardi dolara, narastao za 2,4 posto. Taj rast energetskih tvrtki se prelio i na EU, pa su rasle dionice i Orsteda, danske tvrtke za proizvodnju energije od vjetra (6,1 posto) kao i dionice Siemens Gamesa koje su skočile 6,7 posto.

26. travanj 2024 16:53