Svijet
StoryEditor

Dok pandemija i dalje traje, tehnološke tvrtke gomilaju prihode

28. Srpanj 2021.
Piše: Danica Gršković

Tijekom pandemijskog lockdowna, brojni su korisnici poželjeli nadograditi svoje mobilne uređaje ili kupiti nove, stoga IT tvrtke bilježe velik porast. Apple bilježi dvostruku porast, odnosno porast za 15,6 milijardi funti. Iz Applea smatraju da je za to najviše zaslužno masovno kupovanje skupljih 5G uređaja. Microsoft je istovremeno zaradio 47 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Googleova tvrtka Alphabet također bilježi rekordnu dobit. To se uglavnom svodilo na povećanje potrošnje na internetsko oglašavanje namijenjeno kupcima koji su 'zaglavili' u internetskoj kupovini zbog ograničenja. Video platforma YouTube zabilježila je pad prihoda od oglašavanja na sedam milijardi dolara u tri mjeseca, u usporedbi s 3,81 milijarde dolara prethodne godine.

– Internetska se aktivnost u mnogim dijelovima svijeta povećala i ponosni smo što su naše usluge pomogle potrošačima i tvrtkama – rekao je šef Alphabeta Sundar Pichai.

Appleovu rekordnu prodaju pospješili su prodaja iPhonea, digitalnih pretplata na njegove TV i usluge streaming glazbe. Apple je izdvojio Kinu kao svoje najnaprednije tržište.

– Kina ostaje ključni sastojak Appleovog recepta za uspjeh jer procjenjujemo da će oko 20 posto nadogradnji iPhonea doći iz ove regije tijekom naredne godine s lansiranjem iPhonea 13 – rekao je analitičar Dan Ives.

Kako im profiti rastu, tvrtke poput Microsofta, Alphabeta i Applea postavljaju planove kako rasti čak i kad ljudi provode više vremena izvan kuće i daleko od svojih mobilnih uređaja.

– Pandemija se privodi kraju i tvrtke će možda morati dodatno diverzificirati svoje poslovanje – rekao je Paolo Pescatore, analitičar iz PP Foresight te dodao da su divovi Silicijske doline trenutno suočeni s pojačanim nadzorom rasta profita.

Velika Britanija je počela raditi na stvaranju novih kodeksa ponašanja za tehnološke tvrtke i njihov odnos s dobavljačima sadržaja i oglašivačima. Predsjednik SAD-a Joe Biden istaknuo je da su se problemi pojavili zbog velikih tehnoloških tvrtki koje prikupljaju previše osobnih podataka, kupuju potencijalne konkurente i nelojalno se natječu s malim poduzećima.

19. travanj 2024 21:44