Svijet
StoryEditor

Dosad isplaćeno 53,5 milijardi eura iz instrumenta SURE

07. Veljača 2021.
sure instrument EU
Za razliku od fonda za oporavak koji se sastoji od zajmova i nepovratnih potpora, SURE se temelji isključivo na zajmovima, a novac je namijenjen pokrivanju rashoda za očuvanje radnih mjesta

Europska komisija isplatila je prvu ovogodišnju tranšu novca iz jednog od ključnih instrumenata za pomoć članicama u sanaciji ekonomskih posljedica epidemije COVID-19. Potporu u ukupnom iznosu od 14 milijardi eura za očuvanje radnih mjesta u sklopu programa SURE dobile su Belgija (dvije milijarde eura), Cipar (229 milijuna eura), Mađarska (304 milijuna eura), Latvija (72 milijuna eura), Poljska (4,28 milijardi eura), Slovenija (913 milijuna eura), Španjolska (1,03 milijarde eura), Grčka (728 milijuna eura) i Italija (4,45 milijardi eura). Time je dosad 15 država članica primilo 53,5 milijardi eura pomoći iz tog instrumenta, računajući ovu najnoviju isplatu.

Veliki interes za obveznice

Nakon što bude isplaćena sva potpora u okviru tog instrumenta, Belgija će primiti 7,8 milijardi eura, Cipar 479 milijuna eura, Mađarska 504 milijuna eura, Latvija 192 milijuna eura, Poljska 11,2 milijarde eura, Slovenija 1,1 milijardu eura, Španjolska 21,3 milijarde eura, Grčka 2,7 milijardi eura i Italija 27,4 milijarde eura.

Za razliku od fonda za oporavak koji se sastoji od zajmova i nepovratnih potpora, SURE se temelji isključivo na zajmovima, a novac je namijenjen pokrivanju rashoda za očuvanje radnih mjesta tijekom epidemije. Konkretno, tom se potporom pomaže financiranje nacionalnih programa skraćenoga radnog vremena i drugih sličnih mjera, među ostalim, za samozaposlene osobe, koje su države članice uvele zbog pandemije koronavirusa.

Te isplate uslijedile su nakon izdavanja četvrte socijalne obveznice u okviru EU instrumenta SURE, koje je privuklo velik interes ulagatelja. Golema potražnja za obveznicama povoljno je utjecala na cjenovne uvjete, koje Komisija izravno prenosi na države članice korisnice.

Slijedi nastavak programa

Obveznice koje Unija izdaje u sklopu instrumenta SURE imaju oznaku socijalne obveznice, stoga se ulagatelji u te obveznice mogu pouzdati da će se prikupljena sredstva zaista iskoristiti za socijalne namjene. 'Nakon četvrtog uspješnog izdanja obveznica u okviru instrumenta SURE sada smo isplatili više od polovine sredstava predviđenih u okviru tog instrumenta. Petnaest država članica koje su u okviru prve četiri isplate primile potporu sada će lakše moći ublažiti socijalne posljedice pandemije koronavirusa. Nastavit ćemo brzu provedbu ostatka programa kako bismo isplatili sva odobrena sredstva za 18 država članica koje su dosad zatražile financijsku potporu u okviru tog instrumenta', pojasnio je povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn

21. travanj 2024 06:37