Svijet
StoryEditor

Dvije legendarne Hanyeczove pizze danas bi koštale 613 milijuna dolara

16. Ožujak 2021.

Dvadeset drugoga svibnja 2021. obilježit će se jedanaesta obljetnica prve transakcije bitcoinima​. Naime, 22. svibnja 2010. programer s Floride, Laszlo Hanyecz, tom je kriptovalutom platio dvije pizze. Taj dan postao je dio legende ili folklora u kriptozajednici, i to ne zbog transakcije već zbog cijene plaćene za te dvije pizze.

Na internetskom forumu Bitcointalk Hanyecz je toga dana 2010. godine zavapio tražeći pomoć: 'Platit ću 10 tisuća bitcoina za nekoliko pizza... možda za dvije velike, da mi ostane nešto i za sljedeći dan. Volim kad mi ostane korice za grickanje idući dan. Možete sami napraviti pizze ili ih naručiti pa mi ih donijeti, ja samo ciljam na to da mi se dostavi hrana u zamjenu za bitcoin' napisao je tog dana Hanyecz na forumu i ušao u legendu.

Jedan Britanac prihvatio je ponudu te mu dostavio dvije pizze u zamjenu za 10 tisuća bitcoina. U to vrijeme tih 10 tisuća bitcoina vrijedilo je oko 41 dolar. Britanac je pizze platio samo 25 dolara, pa je već u startu dobro prošao.

Od početka bitcoina Hanyeczove pizze postaju sve skuplje. Već devet mjeseci nakon kupnje bitcoin je postigao paritet s američkim dolarom pa su te dvije pizze vrijedile 10 tisuća američkih dolara, a 2015. procijenjene su na 2,4 milijuna dolara.

Prošloga vikenda bitcoin je stigao do rekordne cijene od 61 tisuću dolara, pa bi dvije Hanyeczove pizze sada koštale čak 613 milijuna dolara.

Što se samog Hanyecza tiče, kako kaže, on nije požalio to što je napravio, iako je danas mogao biti bogat čovjek, a prošle je godine izjavio da pohlepa pokreće bitcoin i da je zadovoljan što je izvan te priče. 

15. travanj 2024 07:55