Svijet
StoryEditor

Dvije trećine prodanih vozila do 2040. bit će električna

10. Kolovoz 2021.
Punjači za električna vozila su budućnost koja kreće u izgradnju sadafoto Shutterstock
Piše: Danica Gršković

Električna vozila postaju sve popularnija zahvaljujući izdržljivijim baterijama, brojnijim punionicama te vladinim politikama koje zagovaraju vožnju električnih vozila. Prodaja električnih automobila će se i u budućnosti povećavati te će porasti s tri milijuna u 2020. godini na 66 milijuna u 2040. godini, piše Bloomberg. 

Predviđa se da električni automobili sačinjavati oko dvije trećine osobnih vozila 2040. godine, a u Europa i Kina predvode tu tranziciju. Prodaja vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem (ICE) već je dostigla vrhunac, a u Europi električna vozila dosežu isti rang cijena kao i ona s motorima s unutarnjim izgaranjem. Zbog velike potražnje za novom tehnologijom i veće proizvodnje cijene baterija su u padu.

Međutim, Kina kao lider u proizvodnji baterija s litijem ima korist od potražnje. Europska unija trudi se konkurirati s ciljem da postignu vlastitu opskrbu baterijama do 2025. godine. Također u Kini i Europi punionice za električne automobile su udvostručile svoje brojke u protekle dvije godine. Ušteda goriva i zajednička mobilnost utjecat će na potražnju za naftom, međutim države i dalje neće doseći nultu vrijednost do 2050. godine.

20. travanj 2024 13:12