Svijet
StoryEditor

Ekipa s društvenih mreža satrala američke brokere i fondove i održala im nevjerojatnu lekciju!

29. Siječanj 2021.
GameStop

Proteklih dana se događala prava drama s dionicama GameStop (GME), američkog trgovačkog lanca, napisao je Milan Horvat na svom LinkedIn profilu komentirjući nevjerojatne događaje na Wall streetu.

- Nekoliko fondova je procjenilo kako je kompanija u teškoćama i da će joj vrijednost padati te su se odlučili na “short selling”, oblik trgovanja na burzi kada prodajete neku dionicu danas da bi je nakon pada koji očekujete kupili po nižoj cijeni. Takav predatorski potez je na Redditu pokrenuo lavinu negodovanja mladih koji su odrastali kupujući video igre u tim trgovinama te su krenuli kupovati GME dionice dižući im cijenu s oko 3 dolara da bi im u jednom trenutku vrijednost dosegla čak 483 dolara.

Sve se to događa unatrag dva tjedna. Fondovima je takav preokret umjesto zarade donio gubitke od nekoliko milijardi dolara, a brokeru, trgovačkoj platformi Robinhood ozbiljne poteškoće u radu. Naime zbog velike volatilnosti i time povećanog rizika morali su posuditi i deponirati više stotina milijuna dolara na zahtjev regulatora pa su čak limitirali trgovanje tom dionicom što im je uzrokovalo tužbe nezadovoljnih korisnika. Situacija se smiruje i jučer je GME završio na 193 dolara.

David je opet pobijedio Golijata, a društvene mreže su ozbiljno upletene. Cijeli događaj pokreće lavinu komentara, pitanja i rasprava kako na društvenim mrežama tako i u profesionalnim krugovima o stvarnoj moći komunikacijskih tehnologija.

Inače, GameStop je lanac trgovina videoigara za računala i konzole. Njegova poslovna situacija bila je loša, ali to je bilo očekivano - trgovine igara više nisu toliko atraktivne kao prije deset ili dvadeset godina jer sve manje ljudi kupuje videoigre u fizičkom formatu jer ih mogu jednostavno kupiti u digitalnom.

Pandemija i lockdown dodatno su pogodili njihovo poslovanje i prisilili ih na zatvaranje niza trgovina prošle godine. 

16. travanj 2024 13:35