Svijet
StoryEditor

Elon Musk memeima diže cijene coinova

15. Travanj 2021.

Cijena Dogecoina dosegla je ovaj tjedan najvišu razinu usred naleta ulaganja koje je potaknuo SpaceX mogul Elon Musk. Doge je kriptovaluta koju krasi lik psa Shiba inu, a nastao je 6. prosinca 2013. kao 'šaljiva valuta' ili 'meme valuta', no ubrzo je našla svoje poklonike u internetskoj zajednici. Nakon samo godinu dana, market cap (ukupna tržišna vrijednost cirkulirajuće ponude kriptovalute) je za Doge iznosio 60 milijuna, a danas je Dogecoin dosegao tržišnu vrijednost od čak 17,66 milijardi dolara.

Cijene Dogecoina (DOGE) kretale su se gore-dolje cijeli jučerašnji dan, ali sveukupni osjećaj kretao se prema gore. Ova digitalna imovina porasla je za gotovo šest posto u posljednja 24 sata, a južnoafrički milijarder Elon Musk ponovno je odigrao ulogu u ovom velikom usponu DOGE-a.

Vlasnik  SpaceX-a i Tesle preplavio je svoj Twitter profil memovima i šalama o DOGE-u, okupljajući obožavatelje i potičući ih na ulaganje, jer ako Musk kaže da je coin dobar tko mu može proturječiti!?

Tom valu su se pridružile i mnoge američke zvijezde koje su javno podržale Doge, a među njima je i televizijski kuhar Guy Fieri, reper Snoop Dog, Gene Simmons i mnogi drugi.

Michael Kamerman, izvršni direktor skandinavskog fintech Skilling smatra da će interes za tokene poput Dogecoina samo povećavati kako vrijeme bude prolazilo. Također je dodao da će prema njegovom mišljenju kriptovalute preživjeti kao digitalna imovina ali da nikad neće prestići 'fiat' valutu.

- Mislim da će 'tradicionalni' financijski svijet morati prihvatiti tehnologije koje podupiru kriptovalute. To će započeti rastom digitalnih valuta središnjih banaka koje su već u porastu i koje će dobivati na pozornosti idućih godina – kaže Kamerman.

DOGE-ova nedavna kretanja mogla bi biti povezana i s cjelokupnim kripto tržištem koje na valu rasta bitcoina i Ethereuma lagano raste.

Stručnjak za kriptovalute Tom Stelzer s web stranice za usporedbu financija finder.com kaže da je teško točno odrediti što je potaknulo Doge na tako veliki rast, ali da je to vjerojatno kombinacija velikog rasta glavnih kriptovaluta popit bitcoina i ethera, ali i izlazak na burzu jedne od najpopularnijih svjetskih burzi kriptovaluta, Coinbase.

- Ovi su događaji doveli do novog vala interesa za kriptovalute općenito, a čini se da je Dogecoin, kao popularna meme kriptovaluta od toga također profitirala – rekao je Stelzer.

Da bi se nedavna izvedba dogecoina stavila u perspektivu, prije samo dvije godine token se prodavao za oko 0,0019 dolara, a u srijedu 14. travnja prodavao se za 7.000 posto više.

Naravno, kao i kod bilo koje kriptovalute, ne postoji jamstvo da će dogecoin nastaviti s ovim trendom rasta. Na primjer, analitičar Freetradea David Kimberley da je Doge zaglavljen u balonu koji se napuhuje za kratkoročne dobitke, a ne za dugoročnu podršku.

Svatko zainteresiran za kupnju digitalne imovine poput Dogea trebao bi biti spreman ulagati samo novac koji je spreman izgubiti.

20. travanj 2024 01:17