Svijet
StoryEditor

EU pokreće prikupljanje donacija za borbu protiv pandemije

01. Svibanj 2020.
novac kovanice
Cilj je maratonskoga svjetskog prikupljanja donacija iznos od 7,5 milijardi eura. Komisija će 4. svibnja objaviti važne etape te globalne kampanje. Na sudjelovanje u njoj pozvane su vlade, poduzeća, udruge...

Budući da pandemija koronavirusa iz dana u dan zahtijeva sve više novca i resursa, Europska unija odlučila je u suradnji s partnerima organizirati globalni odgovor na nju u obliku prikupljanja novca od 4. svibnja ove godine. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge zdravstvene organizacije pozvale su na djelovanje radi brzog ostvarivanja pravednog pristupa sigurnoj, djelotvornoj i cjenovno pristupačnoj dijagnostici, terapeutskim postupcima i cjepivu protiv virusa. U tu je svrhu Europska unija s partnerima organizirala ​maratonsko svjetsko prikupljanje novca u sklopu kojeg su pojedine zemlje i organizacije pozvane donirati kako bi se prikupilo 7,5 milijardi eura. Komisija će 4. svibnja objaviti sljedeće važne etape te globalne kampanje. Pozvani su tako vlade, poslovni ljudi, javne osobe, filantropi, umjetnici i građani da pomognu u informiranju o tom pothvatu koji će novac usmjeriti u tri ključna područja: dijagnostiku, liječenje i cjepiva.

Donatorska konferencija

Europska unija i WHO s partnerima pokrenuli su stoga 24. travnja globalnu suradnju za ubrzanje razvoja, proizvodnje i pravednog univerzalnog pristupa novim važnim zdravstvenim tehnologijama protiv bolesti COVID-19. U toj su skupini Zaklada Billa i Melinde Gates (BMGF), Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI), Savez za cjepiva (GAVI), Globalni fond, UNITAID, Wellcome Trust te Svjetska banka. Svi dijele isti cilj: pravedni univerzalni pristup inovativnim alatima za borbu protiv virusa koji izaziva bolest COVID-19. Kako bi odgovorio na zajednički poziv na djelovanje subjekata u zdravstvu, EU je udružio snage s Francuskom, Njemačkom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Norveškom i Saudijskom Arabijom i organizira donatorsku konferenciju.

Globalni odgovor

Predsjednica Europske komisije​ Ursula von der Leyen najavila je 15. travnja da će EK organizirati internetsku donatorsku konferenciju za financiranje razvoja cjepiva protiv COVID-19. Usporedno Komisija ulaže stotine milijuna eura u istraživačke i inovacijske mjere za razvoj cjepiva, novih načina liječenja, dijagnostičkih testova i medicinskih sustava za sprječavanje širenja koronavirusa.

– U borbi protiv koronavirusa moramo ujediniti cijeli svijet, sve čelnike i sve ljude. Za samo deset dana počinje svjetsko prikupljanje novca, pravi maraton. Za pobjedu nad koronavirusom nužni su globalni odgovor i trajno djelovanje na mnogim područjima. Moramo razviti cjepivo, proizvesti ga i dostaviti u svaki kutak svijeta. I ono mora biti dostupno po pristupačnoj cijeni – izjavila je Ursula von der Leyen.

24. travanj 2024 06:51