Svijet
StoryEditor

EU vodič: Pokrenuta baza podataka o mjerama svih članica

30. Svibanj 2020.
karta Europe i euri
Baza podataka koju nudi Eurofound daje pregled mjera i politika uvedenih od početka pandemije, čime je stvoren velik fond informacija s detaljima konkretne prakse u svakoj zemlji. Uključuje i šire kolektivne ugovore, regionalne i lokalne inicijative te mjere potpore

Slijedom rijetko viđenog obilja mjera i politika donesenih u proteklih nekoliko mjeseci zbog saniranja štete od epidemije COVID-19, Europska zaklada za unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokrenula je uslugu COVID-19 EU Policy Watch kako bi na jednom mjestu objedinila podatke o svim mjerama koje se donose u državama članicama Europske unije, Ujedinjenom Kraljevstvu i Norveškoj.

Kako stoji u priopćenju Zaklade, unutar samo nekoliko tjedana pandemija koronavirusa radikalno je izmijenila radne uvjete po cijelom svijetu, stvorivši golem pritisak na poduzeća i radnike. Mnoge su se kompanije okrenule nekoj vrsti skraćenog rada, promjeni uvjeta rada ili obustavljanju rada kako bi se uskladile s propisanima mjerama socijalnog distanciranja. Posljedica toga je rast broja poduzeća kojima je opstanak ugrožen, a time i radnih mjesta vezanih uz njih.

Informacije i o učinku

Svjesne opasnosti, države su reagirale brzo kako bi maksimalno umanjile štetu za poduzeća i radnike, i ekonomsku i socijalnu. Baza podataka koju nudi Eurofound daje pregled mjera i politika uvedenih od početka pandemije, čime je stvoren velik fond informacija s detaljima konkretne prakse u svakoj zemlji.

Baza podataka uz to uključuje mjere koje su donijele vlade, šire kolektivne ugovore, ali i regionalne i lokalne inicijative i mjere potpore za manje skupine radnika. S obzirom na to da se situacija stalno mijenja, evoluiraju i mjere koje se velikom brzinom adaptiraju novonastalim okolnostima. Plan je ažurirati podatke u srpnju i listopadu ove godine s informacijama o učinku važnijih mjera.

Vrlo detaljan pregled

Tako je moguće pretraživati mjere prema državama i za svaku od njih dobiti detaljan prikaz, od izvornog imena, preko trajanja i namjene, do opisa pozadine, sadržaja i broja korisnika te mjere. Iznimno detaljan filtar pretraživanja omogućuje odabir zemalja čije se mjere želi pregledati, definiranje teritorijalnog opsega ili ekonomskih sektora i niz drugih mogućnosti, čak i pregled aktera uključenih u mjeru ili razinu uključenosti socijalnih partnera. Ako se, primjerice, pogleda Hrvatsku, lista navodi Vladine mjere, ali i odluku banaka da suspendiraju ovrhe nad pojedincima i tvrtkama, kao i HGK-ovu odluku o suspenziji naplate članarine. 

Korisne stranice

Baza podataka - OVDJE

Eurofound - OVDJE

23. travanj 2024 21:31