Svijet
StoryEditor

Europa strepi od gospodarskih posljedica strogih sankcija protiv Rusije

10. Siječanj 2022.
Rusija plin

Zabrinutost nekih velikih europskih zemalja zbog mogućih negativnih posljedica sankcija zapada protiv Rusije u slučaju invazije na Ukrajinu, stvara rizik od raskola SAD-a i njegovih europskih saveznika u pogledu strogosti sankcija, piše Bloomberg pozivajući se na 'upućene izvore'.

Prema izvorima agencije, američki saveznici u Europi ujedinjeni su u želji da spriječe mogući oružani sukob između Ukrajine i Rusije i upozore potonju na nadolazeće sankcije velikih razmjera, ali su u isto vrijeme neki od njih 'izrazili zabrinutost Sjedinjenim Državama' o vjerojatnim posljedicama takvih mjera za njihova gospodarstva.

Europljani su, kako navodi agencija, između ostalog zabrinuti zbog moguće uzvratne mjere Rusije - smanjenja ili prekida isporuke plina Europi, koja već proživljava energetsku krizu. Osim toga, ističe Bloomberg, za uvođenje antiruskih sankcija bila bi potrebna jednoglasna suglasnost svih članica EU-a, koje imaju "općenito različite poglede na Rusiju".

- Razlika u pristupima pokazuje izazov s kojim se Sjedinjene Države i njihovi saveznici susreću pokušavajući izvršiti pritisak na predsjednika Vladimira Putina da prestane gomilati postrojbe blizu granice s Ukrajinom - izvještava agencija.

Ranije je objavljeno da američka administracija razmatra mogućnost ograničavanja izvoza visokotehnoloških proizvoda u Rusku Federaciju, kao i mikroelektronike, koja se izrađuje pomoću američkih tehnologija ili softvera. Popis komponenti i robe može varirati od avionike i alata do pametnih telefona, igraćih konzola i televizora. Visoki dužnosnik američke administracije rekao je u subotu na brifingu o nadolazećim rusko-američkim pregovorima o sigurnosti da će se Rusija suočiti s "financijskim i gospodarskim sankcijama" i diplomatskim posljedicama u slučaju agresije na Ukrajinu.

U Ženevi danas počinju rusko-američki pregovori, preksutra bi se u Bruxellesu trebalo sastati Vijeće Rusija-NATO, a 13. siječnja u Beču će se održati sastanak Stalnog vijeća OESS-a.

Pregovori će se prema najavama prvenstveno usredotočiti na ruske inicijative o sigurnosti u euroatlantskom području.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 17. prosinca 2021. ruske nacrte sporazuma o sigurnosnim jamstvima koje Moskva očekuje od Sjedinjenih Država i NATO-a. Dva ugovora - sa Sjedinjenim Državama i članicama saveza - pretpostavljaju, između ostalog, zaustavljanje širenja NATO-a na istok, uključujući odbijanje primanja Ukrajine u njega, kao i uvođenje ograničenja na raspoređivanje ozbiljnog ofenzivnog oružja , posebno nuklearnog.

19. travanj 2024 17:24