Svijet
StoryEditor

Europska komisija raskida ugovore s AstraZenecom i Johnson & Johnsonom

14. Travanj 2021.
Cjepivo COVID-19

Europska komisija odlučila je da neće obnoviti ugovore o cjepivima protiv COVID-19 sljedeće godine s tvrtkama AstraZeneca i Johnson & Johnson (J&J), izvijestio je u srijedu talijanski dnevni list La Stampa pozivajući se na izvor iz talijanskog ministarstva zdravstva.

- Europska komisija, u dogovoru s čelnicima mnogih EU zemalja, odlučila je da ugovori s tvrtkama koje proizvode virusna vektorska cjepiva koja vrijede za tekuću godinu neće biti obnovljeni po isteku – navode te novine.

Također, dodaju kako će se u Briselu radije usredotočiti na cjepiva koja koriste novu mRNA tehnologiju poput onih od Moderne ili Pfizera.

Sve se ovo događa nakon što su jučer Američke zdravstvene agencije pozvale na privremeno zaustavljanje cijepljenja Johnson & Johnson cjepivom, jer su cijepljeni razvili rijedak poremećaj koji uključuje krvne ugruške. U SAD-u se do 12. travnja Johnsona&Johnson cjepivom cijepilo gotovo 7 milijuna ljudi a šestero ih je razvilo jake nuspojave dok je jedna osoba preminula.

Što se AstraZenece tiče, EMA je prije par tjedana izvještavala o nuspojavama i krvnim ugrušcima koji su se razvili kod nekolicine cijepljenih ljudi, kako i kod slučajeva poremećaja krvnih žila i sindroma kapilarnog propuštanja. No, zaključeno je kako su koristi cijepljena ipak veće od rizika, bez obzira na razne nuspojave. 

16. travanj 2024 12:58