Svijet
StoryEditor

Europske burze na rekordnim razinama, čekaju se odluke Feda

03. Studeni 2021.
burze dionice

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči odluka čelnika američke središnje banke, a nakon što su jučer cijene dionica dosegnule rekordne razine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je dosegnuo najvišu razinu u povijesti.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,15 posto, na 7.265 bodova, a frankfurtski DAX 0,10 posto, na 15.944 boda. Pariški CAC stagnira, pak, oko 6.925 bodova.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 1,1 posto. U Australiji su, pak, porasle oko 0,9 posto, dok se na Tokijskoj burzi zbog praznika ne radi.

Azijski su ulagači oprezni uoči odluka i poruka čelnika američka središnje banke.

Očekuje se da će u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice, čelnici Feda izvijestiti o planu smanjenja programa kupnje obveznica, vrijednog 120 milijardi dolara mjesečno, koji je podržavao likvidnost na financijskim tržištima, a time oporavak gospodarstva od koronakrize.

Ulagači će pažljivo pratiti poruke u vezi ključnih kamatnih stopa i inflacije. Većina analitičara smatra da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovici iduće godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata.

Ostaje za vidjeti kako će tržišta reagirati na poruke Feda, s obzirom da je labava monetarna politika bila ključna za rast tržišta kapitala za vrijeme koronakrize.

- Gotovo svi očekuju da će Fed najaviti smanjenje poticaja, no ostaje otvoreno pitanje kada će početi povećavati kamate -  pišu analitičari Westpaca u osvrtu na situaciju na tržištima.

I dok će Fed vjerojatno započeti smanjivati iznos za kupnju obveznica, britanska središnja banka mogla bi u četvrtak postati prva velika središnja banka u svijetu koja će povećati kamatne stope nakon koronakrize.

Nakon godinu i pol dana dosad neviđenih monetarnih poticaja središnjih banaka u svijetu, jasno je da predstoji razdoblje ukidanja poticaja zbog jačanja inflacijskih prijetnji.

Kineska su tržišta oslabila i zbog upozorenja tamošnjeg premijera Li Keqianga da bi mogli uslijediti negativni pritisci na gospodarstvo, dok je broj novozaraženih koronavirusom u toj zemlji dosegnuo najvišu razinu u gotovo tri mjeseca, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera u pojedinim dijelovima zemlje.

Zbog toga ulagače nisu impresionirali jučerašnji novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu i europskim burzama.

20. travanj 2024 08:47