Svijet
StoryEditor

Europske zalihe plina na najnižoj razini, cijene obaraju rekorde, a Putin prebacuje krivinju za nastalu situaciju

06. Listopad 2021.

Osim nestašice koja je već neko vrijeme aktualna, posebno u Velikoj Britaniji, Europu sada pogađa i veliki skok cijena plina. Iako se još prošlog tjedna pričalo o rekordnim cijena plina, danas je ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo da je cijena plina ponovo oborila sve povijesne rekorde i da se približava cijeni od 2000 dolara po kubičnom metru, tj. da je sada deset puta veća od prosječne cijene prošle godine. 

Europske zalihe plina trenutno su na najnižoj razini u više od desetljeća, pri čemu proizvodnja zaostaje za potražnjom, a zalihe Rusije su ograničene. S obzirom na to da se bliži zima, zabrinutost zbog situacije s plinom u Europi raste, a to dodatno pomaže rastu cijena.

- Nervoza na tržištu se nastavlja i postaje sve žešča zbog straha od smanjene ponude tijekom zime - rekao je trgovac Energi Danmark u utorak, prenosi Bloomberg.

Kriva je Europa 

Istovremeno, Putin za plinsku krizu krivi upravo Europu jer, smatra, nije zaključila dovoljno dugoročnih ugovora o isporuci plina s Moskvom, čime je potaknula rekordni skok cijena, navodi Hina.

- Njihova se politika sastojala od izlaska iz dugoročnih ugovora i pokazala se pogrešnom - izjavio je Putin tijekom sastanka s dužnosnicima ruskog energetskog sektora. 

Europa, čiju trećinu potreba za plinom pokriva Moskva, godinama navodi da želi imati različite izvore opskrbe, ali bez nekog učinka. Putin je rekao da su se Europljani počeli više oslanjati na kupnju plina na licu mjesta nego na dugoročnu kupovinu, koja bi ih na nekoliko godina vezala za Moskvu. 

Analitičari su upozorili da postoji realna opsanost da se Europa suoči s nedostatkom plina kroz četvrti kvartal, s obzirom na to da su zalihe u europskim skladištima na povijesno niskim razinama za u ovo doba godine, a Rusija dozira izvoz kroz cjevovode.

Navode kako bi potencijalno rješenje bilo rano odobrenje i pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se mogao dopremiti prijeko potreban plin u Europu prije kraja 2021. godine.

Operater tog plinovoda, tvrtka Nord Stream 2 AG, objavila je u ponedjeljak da je počelo punjenje tog cjevovoda plinom. Iako Nord Stream 2 AG nije objavio datum kada će plinovod biti pušten u promet, stručnjaci smatraju da bi isporuke mogle započeti kasnije u listopadu.

Ruski energetski div Gazprom najavio je da samo ove godine planira pustiti 5,6 milijardi kubičnih metara plina kroz Sjeverni tok 2.

Dodatno opterećenje za sva gospodartva 

Osim toga, problemi s plinom ne doprinose gospodarstvima koja se pokušavaju oporaviti od pandemije. Kako objašnjava Bloomberg, troškovi prijete povećanjem inflacije i počinju opterećivati industrijsku proizvodnju, što se pokazalo točnim čak i u Kini, a neke tvrtke u Europi su zbog navedenog smanjile proizvodnju.

Tako je Steag AG ponovno je zaustavio svoju tvornicu ugljena u Bergkamenu jer ne može dobiti dovoljne zalihe goriva, a smatra se da će se većina operatora tvornica ugljena suočiti sa sličnim problemima.  

- Europske cijene energije suočene su uzdrmane. Vjerujemo da bi se zabrinutost zbog niske razine skladišta plina u Njemačkoj ove zime mogla nastaviti povećavati, što bi rezultiralo održavanjem visokih cijena energije - napisali su u bilješci analitičari Barclaysa Plc.

Zastupnici u Europskom parlamentu trenutno raspravljaju o rješenjima EU-a vezano uz povećanje cijena energije, a vrijeme će pokazati kako će se cijela situacija razviti. 

19. travanj 2024 05:00