Svijet
StoryEditor

Europski tehnološki startupi srušili investicijski rekord

14. Prosinac 2021.
inovacije inovacije

Europski tehnološki startupi srušili su investicijski rekord prikupivši ove godine više od 100 milijardi dolara, za što su zaslužna 152 startupa s rundama investicija većim od 100 milijuna dolara. Jedan od takvih je i švedski proizvođač baterija za električna vozila Northvolt koji je prikupio čak 2,75 milijardi dolara. Godišnje izvješće 'State of European tech 2021' tvrtke Atomico prikazuje kako je prošlogodišnji rekord od 41 milijardu dolara ove godine eksplodirao na čak 100 milijardi.

Iako je rekord probijen, mnogi osnivači startupova kažu kako je ove godine bilo izrazito teško prikupiti kapital, puno teže nego prijašnjih godina.

-  Oko 60 milijardi dolara uloženih u europske startupove ove godine bilo je putem velikih mega-poslova, poput spomenutog Northvolt ili Klarne, dok je kapital koji je u startupove ulazio u ranoj fazi tek neznatno porastao – navodi se u izvješću.

Izvješće Atomica naglašava kako je deset najvećih poslova činilo više od deset posto ukupnih ulaganja u startupove na kontinentu ove godine dok su otprilike polovicu najvećih ovogodišnjih rundi skupile su fintech tvrtke.

Čini se da su najveći europski startupi odbacili dugotrajni utjecaj pandemije s 98 novih jednoroga koji su se pojavili ove godine, dok se broj startupa u vrijednosti od preko 10 milijardi dolara, ili takozvanih decacorns, udvostručio na 26.

-  Prije pet godina mogli ste smjesti sve europske jednoroge u jednu manju blagovaonicu a danas bi vam trebala dvorana s 321 sjedalo  - kaže John Collison, suosnivač i predsjednik tvrtke Stripe.

Unatoč tome što oko petine osnivača anketiranih za izvješće kaže da je ove godine bilo teže prikupiti novac nego prošle, iznos uložen u europske startupe u ranoj fazi sada je skoro jednak iznosu koji je uložen u startupove iz SAD-a. Ove godine oko 33 posto globalnog kapitala uloženog u runde financiranja  ispod 5 milijuna dolara otišlo je u europske startupove, u odnosu na 25 posto u 2015., dok je udio američkih startupa pao na 35 posto s 55 posto u istom razdoblju.

- Kada pogledate financiranje u ranoj fazi, Europa je sada izjednačena sa SAD-om s trećinom globalnog financiranja - kaže Wehmeier.

Ulagači su također imali dobru godinu, Atomico je zabilježio izlaze u vrijednosti od 275 milijardi dolara, a čak i uz nalet SPAC aktivnosti preko Atlantika, Europa je ove godine proizvela više tehnoloških IPO-a od Sjedinjenih Država. Čini se da je pandemija također dovela do radikalne promjene u stavovima od osnivača prema radu na daljinu. Oko 50 posto osnivača kaže da je preseljenje osoblja i boravak u tehnološkim središtima poput Londona i Berlina u blizini investitora bilo manje važno nego prošle godine. Zoom je možda postavio neke prepreke za povezivanje osnivača s ulagačima, ali izvješće također naglašava da je samo pet posto startup potpora tijekom posljednjih pet godina otišlo na startupove iz srednje i istočne Europe unatoč nekim značajnim uspjesima kao što je rumunjski UiPath vrijedan 35 milijardi dolara.

19. travanj 2024 05:45