Svijet
StoryEditor

Evergrandeov učinak bacio i tržište kriptovaluta u crveno

22. Rujan 2021.
Evergrande Group

Ukupno 1,2 milijarde dolara vrijednih kripto futuresa likvidirano je u posljednja 24 sata dok globalna tržišta nastavljaju padati, prema analitičkoj platformi Bybit.

U vrijeme pisanja, gotovo sve kriptovalute trguju u crvenom. Bitcoin je, na primjer, do jučer pao za 10 posto od subote i dotaknuo razine oko 40 tisuća dolara, ali trenutačno se oporavlja i nalazi se iznad 42 tisuće dolara. 

Cijena ethereuma, na sličan je način pala za 12 posto od vikenda, spustivši se na oko 2.800 dolara. Trenutačno trguje oko 2.900 dolara. 

Slijedom toga, tekući pad rezultirao je valom likvidacija na platformama za trgovanje kripto izvedenicama. To se sve češće događa u kripto prostoru, jer kada tržišta doživljavaju padove ili poraste, preopterećene pozicije automatski se likvidiraju, jer trgovci više ne mogu ispuniti svoje zahtjeve za maržom.

Naravno, duge trgovačke pozicije, na kojima su se trgovci kladili na rast cijena, činile su najveći dio likvidacija. Prema Bybitu, 83,53 posto likvidiranih pozicija bilo je dugo (long), što je činilo gotovo pola milijarde dolara.

S druge strane, u istom vremenskom razdoblju likvidirane su kratke pozicije u vrijednosti od samo 96,88 milijuna dolara. 

Ukupno je nešto više od 205.000 trgovaca izgubilo svoje pozicije tijekom proteklog dana, dok se najveća pojedinačna likvidacija, vrijedna 10 milijuna dolara, dogodila na kripto mjenjačnici BitMEX. 

Evergrandeov učinak

Nije samo kripto tržište u padu posljednjih dana. Ostala tržišta, uključujući S&P 500, Dow Jones i globalna tržišta kapitala, također su i dalje u padu.

Dow Jones Industrial Average danas je prije dva dana pao je za čak 2,4 posto, što je, kao podsjetnik trgovcima kriptovalutama, zapravo puno na tržištu dionica. Jedna velika priča koja objašnjava pad usredotočena je na Evergrandea, iznimno zaduženog kineskog graditelja nekretnina koji je, čini se, na rubu propasti.

Budući da se njegov dug većinom drži u Kini, Evergrande bi mogao izazvati mnogo šire financijske posljedice ako ne ispuni svoje obveze jer dubina njegove očite nesolventnosti postaje jasnija.

Situacija ima implikacije za kripto ekosustav, kako zahvaljujući zabrinutosti zbog tetherovih udjela kineskog duga, tako i zbog toga što je kripto očito osjetljiv na padove na širem tržištu.

Evergrandeovi problemi također su dio mnogo većeg skupa problema s kineskim tržištem kapitala, a posebno s prodajom kineskih dionica na međunarodnim tržištima. Općenito, kineske dionice ulagači često tretiraju jednako kao i američki kapital, ali još uvijek je nejasno kako kinesko računovodstvo, dubinska analiza i regulatorne prakse mogu biti u rangu s onima u Sjedinjenim Državama. To znači da kineska ulaganja mogu izgledati dobro na papiru, a istovremeno biti daleko rizičnija u stvarnosti.

Najnečuvenije posljedice toga bio je val izravnih prijevara između 2008. i 2016. godine detaljno opisan u dokumentarcu "The China Hustle" iz 2018. godine. Možda su se stotine kineskih tvrtki lažno predstavile međunarodnim ulagačima, uz pomoć (znajući ili na neki drugi način) velikih globalnih investicijskih banaka i uglednih javnih osoba. Većina njih na kraju je uklonjena sa zapadnih tržišta, brišući milijarde dolara koje su uložili prosječni Amerikanci.

Osnovna struktura prevare imala je prepoznatljivi obrazac. Prvi korak: kineska tvrtka, obično neka teška industrijska operacija poput rudnika ili tvornice papira, stekla bi ugašenu, ali još uvijek registriranu američku tvrtku. Zatim bi javno izašla na američku burzu koristeći staru tvrtku koja postoji samo na papiru. Onda bi zaposlila američku investicijsku banku, obično prilično malu, kako bi stvorila uzbuđenje velikim obećanjima o inovacijama i rastu. Zatim, u osnovi, tvrtka bi nastavila lažirati svoje financijske rezultate dok se laž ne otkrije. Krivci bi zadržali novac.

Dakle, to je u osnovi bila lažna inicijalna javna ponuda (IPO), osim što je očito potpuno legalna zahvaljujući nijansama postavljanja. Navođenje kineske tvrtke u SAD-u putem fiktivne tvrtke poznato je kao obrnuto spajanje, što nije neuobičajeno niti inherentno obmanjujuće. Međutim, zahtjevi za izvješćivanje za dionice navedene pomoću obrnutog spajanja znatno su niži od onih za tradicionalni IPO.

Kineske tvrtke su to u potpunosti iskoristile, ponekad preuveličavajući zaradu tvrtke za 10 puta prije javnog uvrštenja. Nejasno je koliko su američki investicijski bankari koji su vodili burzovne oglase bili uključeni u prijevaru, ali u najmanju ruku nisu previše obraćali pozornost, te nisu ni imali zakonsku obvezu to učiniti.

No, doista je šokantno da nitko drugi nije proveo detaljnija istraživanja. To uključuje investicijske banke, odvjetnike i respektabilna tijela koja su potpisala te ponude za povjerljivu javnost, usput prikupljajući masne naknade. Uključuje i Američku komisiju za vrijednosne papire i burze (SEC), koja samo provjerava podatke koje pružaju tvrtke, i ne istražuje jesu li ti brojevi točni sve dok se prijevara ne otkrije drugim sredstvima.

Malo je javne rasprave o mogućnosti da je sam Evergrande prevarant, a čini se da je prijevara s obrnutim spajanjem smanjena. Evergrandeovi problemi s dugom mogu se povezati s pravilima utvrđenim prošle godine koja su kontrolirala iznose koje duguju trgovci nekretninama. Ta su pravila omogućila Evergrandeu da ponudi premium popuste na nekretnine, ali sada se nekretninski div utapa pod kamatama na nepodmirene dugove.

Stručnjaci su Evergrandeove probleme okarakterizirali kao veliki test za Peking, a neki se brinu hoće li tvrtka riskirati stvaranje kineske verzije Lehman Brothersa. Dok su drugi analitičari rekli da je daleko od izvjesnog da će Evergrandeova kriza postati slično dalekosežan događaj, kriza je izazvala šokove diljem svijeta.

Tvrtka za nekretnine, koja se bori sa svojom planinom duga vrijednom 300 milijardi dolara, trebala je u ponedjeljak platiti kamate na neke od svojih bankovnih kredita, piše Bloomberg. Evergrande nije odgovorio na zahtjev CNN Businessa za komentarom o tim uplatama.

Kamate na dvije njegove obveznice vrijedne više od 100 milijuna dolara također bi trebale doći na naplatu kasnije ovog tjedna, navodi Refinitiv. Dionice Evergrandea pale su u utoraku za 5,7 posto, produžujući gubitke.

Iako tvrtka prvenstveno služi kontinentalnoj Kini, investitori širom svijeta su zabrinuti. Ogromna količina novca koju su posudile kineske tvrtke odavno se smatra prijetnjom stabilnosti tržišta. Sada se ulagači boje izloženosti koju bi banke mogle imati prema Evergrandeu i sličnim tvrtkama. 

Ako Evergrande propadne, ekonomske posljedice za Kinu su nevjerojatno ozbiljne. Mattie Bekink iz Economist Intelligencea navodno je za BBC izjavio kako će financijske posljedice biti dalekosežne.

- Evergrande navodno duguje novac oko 171 domaćoj banki i još 121 financijskoj tvrtki  - dodao je.

To je posebno važno zapamtiti kada se raspravlja o tetherovom držanju kratkoročnog duga. Tether je nedavno zanijekao da drži Evergrandeove vrijednosne papire, ali nije zanijekao da u širem smislu drži kineske vrijednosnice. Čak i da je Evergrande jedini pacijent na odjelu intenzivne njege, njegov dug još uvijek bi mogao izazvati kaskadu neizvršavanja obveza nalik financijskoj krizi 2008. godine, što bi moglo destabilizirati kinesku ekonomiju.

16. travanj 2024 07:08