Svijet
StoryEditor

Facebook pokreće fond vrijedan 50 milijuna dolara koji će se baviti istraživanjem metaverzuma

29. Rujan 2021.

Facebook je objavio da će uložiti 50 milijuna dolara u fond koji se fokusira na metaverzna istraživanja, navodi se u objavi objavljenoj 27. rujna. Andrew Bosworth, potpredsjednik Facebook Reality Labsa, i Nick Clegg, potpredsjednik globalnih poslova, izjavili su da će tvrtka surađivati s kreatorima politika, stručnjacima i industrijskim partnerima.

Odgovorni su rekli da će istraživanje pomoći produbiti ljudsku vezu bez obzira na fizičku udaljenost i bez vezivanja za uređaje. Globalni program bit će usmjeren na osiguravanje odgovornog razvijanja proizvoda. Očekuju da metaverzum neće nastati preko noći, već će to biti putovanje od 10 do 15 godina.

Dvogodišnji istraživački fond usmjeren je na to da metaverzum učini pravednim i poštenim te identificira posebne izazove unutar prostora. Mnogo je mogućnosti, što dokazuje masovna ekspanzija u 2021. godini.

Što se tiče načina na koji namjerava odgovorno graditi te proizvode, iz Facebooka su rekli da će surađivati sa stručnjacima u vladi, industriji i akademskoj zajednici kako bi razmislili o mogućnostima i  izazovima. Taj zajednički napor uključuje i zajednice za ljudska prava i građanska prava.

Općenito govoreći, ključna područja koja se razmatraju su gospodarske mogućnosti, privatnost, sigurnost i integritet te jednakost i uključenost. Neki partneri su se već prijavili, uključujući Organizaciju Američkih država, Afriku bez filtra, Električni jug i Žene u imerzivnoj tehnologiji.

Facebook je prije privukao pozornost zbog svog stablecoin projekta Diem. Izvorno poznatog kao Libra, no inicijativa je dobila oštre kritike od zakonodavaca i od ljubitelja kriptovaluta. Kontroverze su dovele do toga da su mnogi entiteti napustili projekt, iako se čini da je sada u mnogo stabilnijem stanju. 

Primarno pitanje koje bivša grupacija ima jest da bi stablecoin mogao narušiti valutni suverenitet. Od tada je projekt doživio redizajn, pokušavajući se regulatorima učiniti podložnijim. Facebook bi također mogao uključiti NFT značajke u novi digitalni novčanik.

Sve veća količina resursa koje Facebook planira za tehnologiju povezanu s blockchainom pokazatelj je potencijala tehnologije. Velike tehnološke tvrtke u početku su bile otporne na bilo što vezano uz blockchain i kripto, ali posljednjih godina to su znatno promijenile.

Facebook očekuje da će pokrenuti Diem do kraja godine, jer mnoge zemlje pokreću vlastite napore u digitalnoj valuti središnje banke (CBDC). Kako će proći projekt, kako zemlje pokreću vlastite CBDC-ove, ostaje za vidjeti, ali div društvenih mreža čini se dovoljno samouvjeren da ponudi okvirni datum izlaska.

16. travanj 2024 18:32