Svijet
StoryEditor

Facebookov projekt Libra svjetlo dana ugledat će u siječnju 2021.

30. Studeni 2020.
Facebook Libra
Libra će u početku biti vezana za samo jednu fiat valutu.

Piše: FIMA Plus

Dugo očekivana digitalna valuta Libra napokon bi svjetlo dana mogla ugledati u siječnju 2021. godine, prema novom izvješću.

Nakon više od godinu dana nadzora globalnih financijskih regulatora, Libra će biti lansirana u obliku digitalne valute koja ima pokriće u američkom dolaru, izvijestio je Financial Times 27. studenog.

Pozivajući se na tri osobe uključene u projekt Libra, Financial Times navodi da Udruženje Libra planira kasnije imati pokriće u više fiat valuta.

Njezino pokretanje očekuje se u siječnju, no točan datum još uvijek nije poznat i ovisi o tome kada Udruženje Libra dobije regulatorno odobrenje švicarskog Nadzornog tijela za financijsko tržište (FINMA) za rad kao platna usluga. Iz FINMA-e su se oglasili i rekli da neće pružati niti javne informacije o statusu postupka koji je u tijeku niti nagađanja kada bi on mogao biti dovršen.

Pokrenuto u lipnju 2019., Udruženje Libra suočilo se s velikim regulatornim nadzorom zbog čega je niz tvrtki članica poput PayPala i MasterCarda naknadno napustilo projekt. U početku se govorilo o nekoliko valuta u kojima bi Libra imala pokriće, uključujući američki dolar, euro, japanski jen, britansku funtu i singapurski dolar.

Prema Financial Timesu, nekoliko članova Libre vjeruje da je imenovanje pravnog šefa HSBC-a Stuarta Leveyja za izvršnog direktora prekretnica za projekt Libra.

17. travanj 2024 19:03