Svijet
StoryEditor

FDIC istražuje okolnosti pod kojima bi banke mogle rukovati s kriptovalutama

02. Studeni 2021.
Savezna korporacija za osiguranje depozita

Jelena McWilliams, predsjednica Savezne korporacije za osiguranje depozita ili FDIC-a, izjavila je kako agencija surađuje s drugim regulatorima u SAD-u kako bi istražila pod kojim okolnostima se banke mogu uključiti u aktivnosti koje uključuju kripto imovinu.

U govoru na Fintech konferenciji Money20/20 prošlog ponedjeljka, McWilliams je kazala kako FDIC, u koordinaciji sa Federalnim rezervama i Uredom komptrolera valute, želi pružiti regulatornu jasnoću bankama koje rukuju kripto imovinom, uključujući stablecoine. Također je izjavila kako FDIC planira izdati niz političkih izjava u narednim mjesecima o smjernicama za banke.

Prema McWilliams, stablecoini imaju mnoge potencijalne koristi za potrošače, kao što su brža, jeftinija i učinkovitija plaćanja. Međutim, ustvrdila je kako bi, ako jedan ili više postanu dominantan oblik plaćanja u SAD-u ili na globalnoj razini, moglo doći do značajnih učinaka na financijsku stabilnost te zemlje, pri čemu se sredstva više ne drže u osiguranim bankama.

- Kako bi se ostvarile potencijalne koristi koje stablecoini imaju za ponuditi, istodobno uzimajući u obzir potencijalne rizike, stablecoini bi trebali biti podložni dobro prilagođenom nadzoru vlade. Taj nadzor trebao bi počivati na temeljima da stablecoini izdani izvan bankarskog sektora doista podupiru 1:1 sigurnom, visoko likvidnom imovinom - izjavila je predsjednica FDIC-a.

McWilliamsina izjava uslijedila je istog dana kada je Bloomberg izvijestio da su se mnogi američki regulatori složili da Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) predvodi napore nacije da regulira stablecoine. Ministarstvo financija priopćilo je u srpnju kako istražuje stvaranje vrste bankarske povelje za izdavatelje stablecoina.

Naizgled nedostatak regulatorne jasnoće u vezi s digitalnom imovinom u Sjedinjenim Američkim Državama bio je problem za mnoge tvrtke koje strahuju od pravnih postupaka ili drugih oblika vladinog nazadovanja. Neki sudionici u kripto industriji iznijeli su zakone za američke regulatore u srhu jasnijih definiranja smjernica koje se od njih očekuju.

---

---

19. travanj 2024 18:07