20. rujan 2021.

Fidelity poziva SEC da odobri njihovu prijavu za bitcoin ETF

Fidelity Investments pozvao je SEC da odobri njihovu prijavu za bitcoin ETF na privatnom sastanku, navodeći vrline i prednosti investicijskog sredstva koje regulator sporo prihvaća.

Direktori, uključujući Toma Jessopa, predsjednika Fidelity Digital Assetsa, sastali su se s dužnosnicima SEC-a putem video poziva 8. rujna, pokazuju podnesci. Iznijeli su razloge zbog kojih bi regulator trebao odobriti predloženi proizvod, uključujući povećan apetit ulagača za kriptovalutama, rast broja vlasnika bitcoina i postojanje sličnih sredstava u drugim zemljama, navodi se u prezentaciji sa sastanka.

Nekoliko tvrtki natječe se za pokretanje bitcoin ili bitcoin futures-based ETF-ova, koje ljubitelji kriptovaluta smatraju ključnim korakom za proširenje dosega. Do sada je SEC zauzeo oprezan pristup pod predsjednikom Garyem Genslerom i njegovim prethodnikom Jay Claytonom. Nijedan od prijedloga nije dobio zeleno svjetlo.

Međutim, Gensler je ove godine signalizirao da bi mogao biti otvoren za bitcoin ETF sve dok je u skladu s najstrožim pravilima za uzajamne fondove, za razliku od većine prijava, uključujući Fidelityevu, koja je podnesena prema zakonima iz 1930-ih koji omogućuju burzama da navedu proizvode. Gensler se također osvrnuo na otvorenost prema ETF-ovima temeljenim na bitcoin futuresima. S druge strane, Fidelityjeva prezentacija umanjila je važnost obje te osobine. 

- Bitcoin futures-based proizvodi nisu nužan privremeni korak prije bitcoin ETP-a. Tvrtke bi trebale  biti u mogućnosti zadovoljiti potražnju investitora za izravnom izloženošću bitcoinu putem ETF-ova registriranih prema tim zakonima iz 1930-ih, jer je tržište bitcoina sazrelo i može ih podržati - naveli su iz Fidelitya u prezentaciji.

U ožujku je Fidelity podnio zahtjev za svoj predloženi bitcoin ETF, nazvan Wise Origin Bitcoin Trust. Ostale tvrtke koje traže odobrenje za slične proizvode uključuju: WisdomTree Investments i Ark Investment Management.

- Sve širi raspon ulagača koji traže pristup bitcoinu naglasio je potrebu tržišta za raznolikijim skupom proizvoda koji nude izloženost digitalnoj imovini kako bi odgovarali potražnji - rekla je glasnogovornica Fidelitya Nicole Abbott u izjavi poslanoj mailom.