Svijet
StoryEditor

Fintech tvrtka N26 nakon nove investicije vrijedi više od druge najveće njemačke banke

15. Studeni 2021.

Berlinska fintech tvrtka N26 prikupila je 900 milijuna dolara u novom krugu investicija američkih fondova Third Point i Coatue, čime je njezina vrijednost procijenjena na devet milijardi dolara. To je više od tržišne kapitalizacije Commerzbanke, druge najveće njemačke banke koja na Frankfurtskoj burzi ima tržišnu kapitalizaciju od 7,6 milijardi eura, odnosno 8,8 milijardi dolara, prenosi CNBC.

N26, čiji su ulagači milijarderi Peter Thiel i Li Ka-Shing, prikupio je investiciju od Third Pointa, hedge fonda na čijem je čelu američki ulagač i također milijarder Daniel Loeb te od Coatuea, američkog investicijskog fonda fokusiranog na tehnologiju, na čelu s osnivačem i menadžerom portfelja Philippeom Laffontom. Američka investicijska grupa Dragoneer također je sudjelovala u ulaganju.

Korak prema kriptovalutama

Osnovan 2013. godine, N26 jedan je od nekoliko start-upova u Europi koji se sa svojim mobilnim aplikacijama i malim ili nikakvim naknadama pokušavaju suprotstaviti etabliranim bankama. Konkurenti su mu fintech tvrtke poput Revoluta, koji je nedavno procijenjen na 33 milijarde dolara vrijednosti.

N26 trenutno ima sedam milijuna klijenata diljem Europe i SAD-a i na dobrom je putu da ove godine obradi transakcije ukupne vrijednosti 90 milijardi dolara. Tvrtka se nedavno proširila i na tržište Brazila dobivši bankarsku licencu.

Maximilian Tayenthal, osnivač i suizvršni direktor N26, rekao je da tvrtka planira potrošiti investiciju na zapošljavanje 1000 ljudi na globalnoj razini, ali i na pokretanje novih značajki poput trgovanja kriptovalutama. Uz to Tayenthal očekuje da će N26 biti spreman za izlazak na burzu u sljedećih 12 do 18 mjeseci.

Unatoč optimističnim vijestima i planovima, N26 još uvijek posluje s gubitcima, koji su 2019. godine iznosili 216,9 milijuna eura, a 2020. godine u europskom dijelu poslovanja 110 milijuna eura, zbog čega su neki investitori zabrinuti. No, Tayenthal kaže da nisu pod pritiskom investitora da uskoro ostvare profit.

16. travanj 2024 10:44