Svijet
StoryEditor

Frakcijski udjeli Doge memea sada zajedno vrijede stotine milijuna dolara

07. Rujan 2021.
Golden Dogecoin

Izvorna slika Dogea, Shiba inu psa koji je zaslužan za maskotu dogecoina, prodana je za 4 milijuna dolara u lipnju od strane japanske vlasnice psa Atsuko Sato.

Prošli tjedan, investicijski kolektiv pod nazivom PleasrDAO, pretvorio sliku u NFT i podijelio ga na milijarde pojedinačnih tokena. Ideja je bila omogućiti drugima mogućnost kupnje djelomičnog vlasništva nad umjetničkim djelima, tj. u ovom slučaju najpopularnijeg memea na internetu.

Aukcija, pokrenuta u srijedu, prikupila je ukupno 11 942 ethereuma (vrijednog više od 45 milijuna dolara po današnjim cijenama) od 1796 kupaca, prema podacima MISO-a, platforme na kojoj je održana aukcija.

To znači da je prodano 20 posto od 16 969 696 969 tokena, a sada se preostalih 3,3 milijarde može kupiti na decentraliziranim mjenjačnicama SushiSwap i Uniswap. Po sadašnjoj cijeni, cijeli NFT sada vrijedi 306 milijuna dolara, prema podacima tvrtke Fractional. Jedan token, koji se prodaje pod imenom DOG, vrijedi 0,019 dolara.

Tko kupuje frakcionalizirana umjetnička djela? Jamis Johnson, glavni direktor PleasrDAO-a, izjavio je da Doge NFT zajednica uključuje neke od vodećih lidera u DeFi-u, rane NFT kolekcionare i digitalne umjetnike, kao i sve članove PleasrDAO-a.

NFT-ovi su trenutno najvruća tema u kripto svijetu. Milijarde dolara slijevaju se u tokenizirana umjetnička djela, zvučne isječke, videozapise, pa čak i chatbotove. U prvom tromjesečju ove godine prodano je 1,5 milijardi dolara NFT-ova.

Dogecoin NFT temelji se na logotipu kriptovalute, odmah prepoznatljivom Shiba Inu memeu. Dogecoin je vrlo popularna kriptovaluta, te ima osmu najveću tržišnu kapitalizaciju, od 37 milijardi dolara.

Nastao je kao šala i temelji se na internetskom memeu, ali  je od tada stekao privlačnost, dijelom i zato što milijarderi poduzetnici poput Elona Muska i Marka Cubana pumpaju cijenu i tvrde da bi jednog dana mogao postati korisna kriptovaluta za kupnju stvari putem interneta. 

20. travanj 2024 03:29