Svijet
StoryEditor

FT: Investicijska industrija na prekretnici

06. Srpanj 2021.

Investicijska industrija došla je do prekretnice s gotovo polovicom svjetske imovine koja je pod kontrolom, a obvezala se ispuniti ciljeve klimatskih promjena. Među najnovijim velikim ulagačima za inicijativu Net Zero Asset Managers prijavili su se Amundi, Franklin Templeton, Sumitomo Mitsui Trust Asset Management i HSBC Asset Management. Gotovo polovica sektora upravljanja imovinom na globalnom nivou posvećena je cilju neto nula. Industrija nadzire imovinu vrijednu 100 milijardi dolara, pokazuju podaci Willis Towersa Watsona.

- Ovo označava temeljnu prekretnicu u investicijskom sektoru i značajan poticaj u suzbijanju klimatskih promjena - rekla je za Financial Times Stephanie Pfeifer, izvršna direktorica Institucionalne grupe investitora za klimatske promjene.

Naglasak upravitelja fondova na neto nulte ciljeve imat će posljedice jer su ulagači prisiljeni tražiti jasnija ulaganja kako bi ispunili svoje klimatske ciljeve.

Catherine Howarth, izvršna direktorica odgovorne investicijske grupe ShareAction, slaže se da je dobrodošlo to što su financijski menadžeri prepoznali potrebu za smanjenje emisija.

- Obećanja su lakši dio. Moraju biti podržana snažnim angažmanom s brojnim visokim emisijama u korporativnoj zajednici – dodala je Howarth.

Inicijativa Net Zero Asset Managers trenutno broji 128 ulagača. Potpisnici su se obvezali postaviti ciljeve smanjenja emisija u svojim investicijskim imovinskim skupovima za 2030. godinu.

Očekuje se da će ulagači izvijestiti o svojoj izloženosti na temelju preporuka Radne skupine za financijska otkrivanja povezana s klimom (TCFD), okvira koji je podržao bivši guverner Banke Engleske Mark Carney.

U izračun svojih neto nula mogu se uključiti kompenzacije ugljika koje uključuju dugotrajno uklanjanje ugljika, tamo gdje ne postoje tehnološki ili financijski isplative alternative za uklanjanje emisija. Iz svjetskog trenda neto nula, Ali Lara Cuvelier rekla je da se obećanja financijskih menadžera čine više nultom akcijom od nultih emisija.

Istaknula je i da je nedavno istraživanje grupe o velikim upraviteljima pokazalo da, iako su mnogi preuzimali dugoročne klimatske obveze, samo su dvojica imala stabilnu politiku oko pitanja poput postupnog ukidanja ugljena.

Fokus na klimu upravitelja podudara se s rastućom potražnjom vlasnika imovine za ulaganjima koja razmatraju pitanja zaštite okoliša, socijalne politike i upravljanja.

U radu koji je objavljen u petak UN-ov Savez vlasnika imovine Net Zero Asset, pozvao je na radikalnu reformu u globalnim cijenama ugljika kao dio poticanja, a zalaže se i za uvođenje mehanizma koji stvara gornju granicu cijena ugljika koji se s vremenom povećavaju. Mehanizam određivanja cijena ugljika oslobodio bi 'masovna ulaganja' potrebna svim industrijama za smanjenje emisija ugljika.

20. travanj 2024 07:25