Svijet
StoryEditor

FTX pokreće kripto VC fond od 2 milijarde dolara

17. Siječanj 2022.

Kripto mjenjačnica FTX usmjerit će dio svoje rastuće dobiti u novi ogranak rizičnog kapitala, FTX Ventures, objavila je tvrtka nedavno. VC fond vrijedan 2 milijarde dolara vodit će Amy Wu, prethodno generalna partnerica u Lightspeed Venture Partnersu.

S obzirom na primarno poslovanje FTX-a, ne čudi da će se FTX Ventures u velikoj mjeri usredotočiti na ulaganja u kripto i blockchain industriju. Wu je u nedavnom intervjuu izjavila da je FTX Ventures posebno uzbuđen zbog Web3 gaminga, kao i potrošačkih i društvenih Web3 aplikacija.

Kao potencijalne mete ulaganja navela je i layer-1 i layer-2 blockchain platforme, kao i blockchain infrastrukturu i cross-chain protokole, te aplikacije za plaćanje. Drugim riječima, to će biti fond koji će biti usredotočen na širi kripto prostor, s planovima za geografsku raznolikost, uključujući potencijalna ulaganja u startupove iz Latinske Amerike, Afrike i šire.

Wu je prethodno vodila Lightspeedovo vlastito investiranje. FTX i Lightspeed udružili su se sa Solana Venturesom u studenom prošle godine kako bi pokrenuli 100 milijuna dolara vrijedan Web3 gaming co-investment fond. U suradnji s osnivačem i izvršnim direktorom FTX-a Samom Bankmanom-Friedom, kojeg  je opisala kao 'izvanrednim izvršnim direktorom', Wu je počela uočavati potencijalne prednosti pridruživanja rastućoj tvrtki.

- Kada pogledam koja bi tvrtka potencijalno mogla imati najveći utjecaj u industriji, ali onda i u  svijetu, mislim da je FTX jedna od najutjecajnijih s kojima mogu imati zadovoljstvo raditi - rekla je Wu.

Budući da se Wu seli u FTX-ovu novu matičnu bazu na Bahamima, FTX Ventures bit će sastavljen od tima od osam ljudi, uključujući pet investitora. Rekla je da je investicijski model tima 'by builders, for builders' i da će se oslanjati na FTX-ov globalni doseg i resurse.

Povrh FTX Venturesa, Wu će voditi i FTX- ovo gaming poslovanje. Gaming je predstavljao veliki fokus za Wu u Lightspeedu. Osim spomenutog ko-investicijskog fonda, Lightspeed je, među ostalim, uložio i u Fortnite kreatora Epic Games.

Wu vidi dovoljno potencijala za videoigre na kripto gorivo i NFT pogon. Nakon prošlogodišnjeg eksplozivnog uspona igre Axie Infinity, Wu je tweetala da svaki veliki izdavač igara istražuje blockchain.

Unatoč kratkoročnom zazoru od nekih u gaming zajednici u vezi s usvajanjem NFT-ova u igri, ona je i dalje optimistična da će gameri u konačnici prihvatiti kolekcionarske predmete koje mogu u potpunosti posjedovati, preprodati i potencijalno profitirati.

- Vrlo smo sigurni da će s vremenom, baš kao i besplatne igre i mobilne igre stvarno uspostaviti dominaciju. Vidjet ćemo sljedeći korak u evoluciji Web3 gaminga - nadodala je Wu.

U konačnici, smatra da FTX može najbolje kapitalizirati na interesu izdavača. Uz razmjenu kriptovaluta, usluge kripto novčanika, tehnologiju NFT tržišta, usklađenost s KYC/AML-om, korisničku podršku i ostalu ključnu infrastrukturu, FTX potencijalno može pružiti rješenje na jednom mjestu za programere da dodaju NFT funkcionalnosti i tokenizirane ekonomije u video igre.

U manje od tri godine FTX  je brzo postao jedna od najvrjednijih i najpoznatijih tvrtki u kriptu prostoru. Wu se ne brine da će njegov uspon usporiti u skorije vrijeme.

- FTX je još uvijek rastući igrač u postojećoj kripto industriji, a sam kripto je još uvijek u nastajanju. To je samo mali dio globalne industrije financijskih usluga. Još uvijek ima toliko prostora za rast FTX-a. I zato ne sumnjam da će tvrtka nastaviti svojom putanjom - zaključila je Wu. 

17. travanj 2024 07:05