Svijet
StoryEditor

GameFi: Igrajte igre na blockchainu i zaradite kriptovalute

12. Rujan 2021.
Cryptocurrency - Bitcoin BTC

GameFi je jedan od 'vrućih' novih trendova koji su se pojavili u kripto industriji, kombinirajući decentralizirano financiranje (DeFi) i nezamjenljive tokene (NFT) s mrežnim igrama temeljenim na blockchainu.

Za razliku od mnogih tradicionalnih internetskih igara, koje rade po modelu 'pay to win' i omogućuju igračima da kupe razne nadogradnje kako bi stekli prednost u odnosu na druge, GameFi uvodi model 'play to earn'.

Ovaj koncept temelji se na tome da se igračima daje financijski poticaj za igranje i napredovanje kroz igru, a u nekim je slučajevima ovaj koncept omogućio igračima i ostvarivanje zavidnih prihoda.

Kako stvar funkcionira

Glavna valuta i svi objekti koje je moguće kupiti kroz igru izrađeni su kao NFT-ovi. Recimo, parcela zemlje, lik avatara, kostimi, oružja i slično kupuju se i prodaju ili osvajaju  u igrama u obliku NFT-ova tj. tokeni kojima je naravno moguće trgovati kroz samu igru ali i trgovati  s drugim digitalnim tržištima na kojima je moguće te NFT-ove prodati u zamjenu za neku od kriptovaluta.

Ovisno o tome koja se igra igra, korisnici mogu povećati svoj potencijal zarade nadogradnjom svojih likova ili pak mogu monetizirati kupljenje površine ili zemlju u određenim igrama pa je iznajmljivati ili mešetariti s njom kao pravi nekretninski broker u stvarnom svijetu.

Kako bi se moglo pratiti što svaki igrač posjeduje, svi NFT -ovi i podaci o transakcijama kriptovaluta pohranjeni su u javnom blockchainu a primjena ove tehnologije u igrama ima brojne prednosti, poput lakšeg dokazivanja vlasništva nad svojim predmetima u igri a predmeti prikupljeni tijekom igranja ne mogu se krivotvoriti, ukloniti ili uništiti.

Neke igre također uključuju DeFi elemente, poput ulaganja, gdje igrači mogu zaključati određene tokene kako bi zaradili godišnje kamate i druge nagrade.

Što trebate za ove igre

Da bi mogli sudjelovati u bilo kojoj od ovih igara kojima se može zaraditi kripto, korisnici će morati učiniti sljedeće:

  •  Izraditi novčanik za kriptovalute i 'napuniti' ga određenom kriptovalutom.: za pohranu njihove virtualne valute i NFT-ova te obavljanje transakcija u igri. Koji će vam novčanik biti potreban ovisit će o tome na kojem je blockchainu igra izgrađena. Na primjer, MetaMask usluga kripto novčanika bazirana je na Ethereumu pa će raditi s bilo kojom GameFi igrom izgrađenom na Ethereumu.
  • Kupite početne stavke: Sve igre GameFi možete besplatno preuzeti. Međutim, mnoge igre  zahtijevaju da se prvo kupe likovi, izvorni kripto žetoni, špilovi karata ili razne nadogradnje kako bi započeli s igrom.
Najbolje GameFi igre

Za sve igrače koji se žele uključiti u ove 'blockchain igre' i koji žele početi zarađivati kriptovalute i NFT-ove, evo popisa nekih od vodećih igara koje su trenutno dostupne.

Alien Worlds
U ovoj igri igrači se pridružuju svemiru punom izvanzemaljaca koji se sastoji od nekoliko planeta na kojima se igrači moraju boriti za oskudne resurse i rudariti izvornu kriptovalutu igre, trillium (TLM). Igrači se također mogu međusobno boriti, ići na zadatke i zaraditi dodatni prihod iznajmljivanjem svoje zemlje drugima. Alien Worlds je bila prva igra koja je probila 100.000 korisnika a trenutno ima više od 2,5 milijuna igrača. To je dijelom bilo posljedica činjenice da se ovaj svijet metaversa proteže kroz više blokova, uključujući WAX, Ethereum i Binance Smart Chain.

  • Izvorni kripto token: trilium (TLM)
  • Blockchains: Native WAX blockchain, ali također pokreće Ethereum i Binance Smart Chain (BSC)
  • Mjesečna baza korisnika: 1.000.000
  • Potrebna početna ulaganja: Da biste rudarili, morate kupiti NFT kartice za igru, poput zemlje.

CryptoBlades
CryptoBlades je internetska igra uloga koja oponaša tradicionalne igre poput Skyrima ili Dark Soulsa. Igrači se mogu boriti protiv čudovišta kako bi zaradili tokene SKILL. Za borbu je naravno potrebno oružje koje igrači moraju izraditi a s njima također mogu i trgovati na otvorenom tržištu NFT-ova.
Sam način igre je jasan. Četiri su glavne komponente - vatra, zemlja, munja i voda - dodijeljene svakom liku, oružju, svojstvu i neprijatelju. Svaka komponenta imat će svoje vrline i slabosti, koje igrači tada moraju iskoristiti i izgraditi strategije kako bi pobijedili svoje protivnike.

  • Izvorni kripto token: CryptoBlades (SKILL)
  • Blockchain: Binance
  • Mjesečna baza korisnika: 510.000
  • Potrebna početna ulaganja: Korisnici će morati kupiti oko 0,2 BNB za igru i plaćanje transakcijskih pristojbi u igri.

Axie Infinity
Axie Infinity je igra inspirirana Pokemonima u kojem možete kupovati, brinuti se, uzgajati i trgovati digitalnim čudovištima pod nazivom "Axies". Igra ima veliki potencijal zarade, ali zahtijeva i veliku posvećenost.
Izvorni žeton: Axie Infinity (AXS) i Smooth love potion (SLP)

  • Blockchain: Ethereum
  • Mjesečna baza korisnika: 308.000
  • Potrebna početna ulaganja: Morate kupiti tri Axie sjekire na tržištu prije nego što počnete igrati.

Upland
Upland je NFT metaverse u kojem igrači mogu kupovati, prodavati i trgovati nekretninama povezanim s adresama u stvarnom svijetu. Igrači mogu lutati gradom u potrazi za dostupnim nekretninama za kupnju ili mogu posjetiti nekretnine drugih igrača. Ovo je slično Monopolu; što više zemljišta imate u jednoj boji, to su oni vrjedniji.

  • Izvorni token: Uphold (UPX)
  • Blockchain: EOS
  • Mjesečna baza korisnika: 155.000
  • Potrebna početna ulaganja: Za otvaranje računa morate najprije kupiti virtualnu nekretninu.
     
16. travanj 2024 09:02