Svijet
StoryEditor

Gana se pridružuje zemljama koje rade na pokretanju vlastite digitalne valute  

28. Studeni 2019.

PIŠE: FIMA Plus

Guverner središnje banke zapadne Afrike Ernest Addison izjavio je u utorak da bi Gana u skoroj budućnosti mogla izdati digitalni oblik nacionalne valute cedi.

Addison je rekao da se Gana podvrgava brzoj digitalizaciji i da je porastao broj korisnika mobilnog bankarstva za 70 posto od 2017. do 2018..

Addison je dan prije objave digitalne valute izjavio da je središnja banka dobila ovlaštenje za izdavanje mobilnog novca koji će imati pokriće u cediju i koji se može čuvati u elektroničkim novčanicima. Međutim, dodao je da će se mobilni novac razlikovati od kriptovalute, prenosi ganski web-portal MyJoyOnline.                   

- To je samo elektronički novac koji ima pokriće u nacionalnoj valuti. Dakle središnja banka ne može stvoriti novac; ona ima samo elektronski prikaz cedija koji Banka Gane pušta u opticaj.

Tehnologija koja stoji iza predložene Adisonove digitalne valute 'e-cedi' još uvijek nije sasvim razjašnjena.

Nedavno smo objavili da kineska središnja banka radi na izdavanju svog digitalnog juana, no i druge zemlje i regije istražuju način na koji bi mogli izdati vlastitu digitalnu valutu, uključujući EU i SAD, u težnji da ih Kina i Facebookov projekta Libra ne prestignu.

11. travanj 2024 14:13