Svijet
StoryEditor

Infografika: Gdje se nalaze i koje su najodrživije tvrtke na svijetu

12. Ožujak 2020.

Posljednjih godina sve veći broj tvrtki zauzima aktivniju ulogu u oblikovanju održive budućnosti, uzimajući u obzir ne samo ekološke već i socijalne i upravljačke čimbenike.

Današnja infografika pokazuje najodrživije svjetske kompanije. Sve tvrtke na popisu su pobjednici ne samo zato što imaju cilj ostvariti svijetu bolje mjesto, već i zato što njihove dionice bolje 'stoje' u odnosu na ostatak tržišta.

Kako se mjeri održivost poslovanja?

Istraživači se oslanjaju na lako dostupne podatke za sve tvrtke koje kotiraju na javnom tržištu s najmanje milijardu dolara bruto prihoda, zaključno s financijskom 2018. godinom. Tvrtke su tada pregledane putem ključnih pokazatelja uspješnosti (KPI), uključujući, ali ne ograničavajući se na sljedeće kategorije i primjere: Upravljanje resursima, Financijsko upravljanje, Upravljanje zaposlenicima i Čisti prihod.

Upravljanje resursima odnosi se smanjenje stakleničkih plinova i ostalih emisija, financijsko upravljanje na inovacijske kapacitete i ulaganje u istraživanje i razvoj, upravljanje zaposlenicima na recimo - broj žena na čelnim pozicijama, a čisti prihod na postotak ukupnog prihoda od 'čistih' proizvoda i usluga.

Europa: 49 od 100 održivih tvrtki

Europa je u središtu promjene prema održivijem poslovanju, najviše zbog dalekosežnih propisa nametnutih od strane EU. Imajući to u vidu, možda nije iznenađujuće vidjeti da je Europa u žarištu održive aktivnosti. Gotovo polovica najodrživijih svjetskih tvrtki smještena je u Europi. Francuska je utrla put s devet održivih tvrtki na ljestvici, a slijedi Finska sa šest.

image
foto Visualcapitalist


Danska tvrtka Ørsted A/S vodeća je na ljestvici u 2020. godini. U roku od deset godina, tvrtka je u potpunosti transformirala svoj poslovni model - prelazeći iz kompanije za naftu i prirodni plin (DONG) u čistu kompaniju za obnovljive izvore energije. Prije samo 10 godina, DONG se temeljio na 85 posto fosilnih goriva, a samo 15 posto na obnovljivim energetskim izvorima. Danas je Ørsted promijenio te proporcije. Tvrtka svoj dramatični preobražaj pripisuje društvenoj potražnji za zelenom energijom, a cilj joj je do 2025. biti u potpunosti održiva.

Sjeverna Amerika: 29 od 100 održivih tvrtki

Na ovom kontinentu, SAD je odgovoran za 17 od 100 najodrživijih tvrtki na svijetu, dok iz Kanade stiže devet održivih kompanija. Cisco Systems zauzima ukupno četvrto mjesto na globalnoj ljestvici, i prvo u Sjevernoj Americi. Najveća zasluga tome je 25 milijuna dolara 'čistih' prihoda.

image
foto Visualcapitalist

Ne zaostaje ni tvrtka Autodesk koja proizvodi softvere, a koja je od 2019. napredovala za 43 mjesta. Glavni faktor koji stoji iza ovog skoka je taj da tvrtka upravlja cloud platformama koristeći 99 posto energije iz obnovljivih izvora.

Azija: 16 od 100 održivih tvrtki

Japan je u Aziji lider koji se hvali sa šest održivih tvrtki na ovom popisu. Zanimljivo je da tvrtke iz Azije s ove liste dolaze iz raznih industrija, od IT-a do automobilističkog sektora.

image
foto Visualcapitalist

Na prvom mjestu u Aziji smjestio se japanski proizvođač plastike Sekisui Chemicals koji je u godini dana napredovao za 77 mjesta. Tvrtka inače gradi stambene prostore koji su ekološki prihvatljivi, a 28 posto prihoda usklađuje se s UN-ovim ciljevima održivog razvoja.

Ostatak svijeta: 6 od 100 održivih tvrtki

Što se tiče ostalih regija i kontinenata, najbolje stoje tri brazilske tvrtke. Banco do Brasil ostao je među prvih deset mjesta i jedna je od tri najodrživije tvrtke u cijeloj Južnoj Americi. Dodajmo i to da banke prednjače u tim preostalim regijama.

image
foto Visualcapitalist

Korporativna održivost značajna je pokretačka snaga za hitno djelovanje protiv klimatskih promjena, a održive kompanije na ovom popisu priznaju da održivost ne samo da donosi profit već i stvara trajni utjecaj na ljude i Zemlju.

image
foto Visualcapitalist
image
foto Visualcapitalist
21. travanj 2024 05:47